Sernik z masą krówkową (kajmak)

/ 5

Niezbyt słodki sernik z masą krówkową (kajmak) to bardzo smaczne ciasto na deser. Spód sernika z orzechami włoskimi dodał ciastu przyjemnego efektu chrupania. Sernik krówkowy to idealne ciasto na święta. Prosty przepis na sernik.

Sernik z kajmakiem na spodzie orzechowym
Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i sera, który najlepiej, aby był gęsty i dobrej jakości.
Sernik idealny o smaku krówkowym

Przepis na sernik z masą krówkową.

Składniki na sernik z masą krówkową (kajmak):

Masa serowa: 

  • 1 kg dobrego sera twarogowego mielonego
  • 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy
  • 5 jajek
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Spód pod sernik:

  • 220 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Polewa do sernika:

  • 40 g masła
  • 2 -3 łyżki masy krówkowej
    dodatkowo:
  • płatki migdałów do dekoracji
  • foremka około 28 cm

Jak zrobić sernik z masą krówkową (kajmak)?

Spód pod ser:

  1. Masło roztopić. 
  2. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
  3. Orzechy drobno pokroić.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.

Masa serowa:

(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
  1. Wszystkie składniki zmiksować (pozostawić 2 - 3 łyżki masy krówkowej do polewy). Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
  2. Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
  3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
  4. Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
  5. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  6. Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić). 
  7. Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.

Polewa do sernika:

  1. Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.

    Zobacz również: sernik z rodzynkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady