Ciasto biszkoptowe z kremem
Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. Krem do ciasta jest wykonany z budyniu i galaretki, dlatego bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w wysokiej temperaturze.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 6 łyżek oleju
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- forma o średnicy 28 cm
- papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta
Krem z budyniu i galaretki:
- 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa lub inna
- 400 ml mleka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Polewa:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
Przygotowanie ciasta z kremem:
Ciasto:
- Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru.
- Miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki).
- Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat.
- Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
- Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry.
- Wierzch ciasta polać gorącą polewą.
- Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.
Krem:
- Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody.
- Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować.
- Do gotującego mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
- Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki (nie gotować).
- Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno.
Polewa:
- Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają.
- Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy).
- Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.
Zobacz również: ciasto słonecznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑