Ciasto biszkoptowe z kremem

/ 0

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. Krem do ciasta jest wykonany z budyniu i galaretki, dlatego bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w wysokiej temperaturze.

Biszkopt przekładany kremem z polewą z czekolady

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • forma o średnicy 28 cm
  • papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta

Krem z budyniu i galaretki:

  • 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa lub inna
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody

Polewa:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Przygotowanie ciasta z kremem:

Ciasto:

  1. Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru.
  2.  Miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki).
  3.  Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat.
  4.  Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
  5.  Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
  6.  Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry.
  7.  Wierzch ciasta polać gorącą polewą.
  8.  Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.

Krem:

  1. Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody.
  2.   Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować.
  3.  Do gotującego mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
  4.  Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki (nie gotować).
  5.  Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno.

Polewa:

  1. Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają.
  2.  Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy).
  3.  Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.

    Zobacz również:
    ciasto słonecznik.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *