Ciasto biszkoptowe z kremem

/ 0

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. Krem do ciasta jest wykonany z budyniu i galaretki, dlatego bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w wysokiej temperaturze.

Biszkopt przekładany kremem z polewą z czekolady

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • forma o średnicy 28 cm
  • papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta

Krem z budyniu i galaretki:

  • 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa lub inna
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody

Polewa:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

Przygotowanie ciasta z kremem:

Ciasto:

  1. Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru.
  2.  Miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki).
  3.  Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat.
  4.  Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
  5.  Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
  6.  Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry.
  7.  Wierzch ciasta polać gorącą polewą.
  8.  Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.

Krem:

  1. Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody.
  2.   Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować.
  3.  Do gotującego mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
  4.  Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki (nie gotować).
  5.  Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno.

Polewa:

  1. Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają.
  2.  Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy).
  3.  Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.

    Zobacz również:
    ciasto słonecznik.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady