2015-03-11

Babeczki czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Mocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz, ale ich smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać dowolną polewą.


Muffiny czekoladowe na deser

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 11 dag miękkiego masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 23 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Jak przygotować babeczki?

  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
  2. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę.
  3. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem.
  4. Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek.
  5. Ciasto wkładać do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
  6. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Czas pieczenia dostosować do swego piekarnika. Babeczki sprawdzać drewnianym patyczkiem, suchy patyczek to już upieczone.
  7. Z podanych składników wychodzi 24 babeczki (papilotki: średnica 7 cm, wysokość 3 cm).

    Zobacz również: babeczki ze śliwkami.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry