Babeczki czekoladowe
Mocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz, ale ich smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać dowolną polewą.
Przepis na babeczki czekoladowe:
- 40 dag mąki
- 11 dag miękkiego masła
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 23 dag cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 200 ml mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Jak przygotować babeczki czekoladowe?
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
- Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę.
- Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem.
- Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek.
- Ciasto wkładać do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Czas pieczenia dostosować do swego piekarnika. Babeczki sprawdzać drewnianym patyczkiem, suchy patyczek to już upieczone.
- Z podanych składników wychodzi 24 babeczki (papilotki: średnica 7 cm, wysokość 3 cm).
Zobacz również: babeczki ze śliwkami.
czekoladowe,moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńKocham babeczki nie tylko pieczone ;-)
OdpowiedzUsuń