Bułeczki z cebulką i żółtym serem

/ 5

Aromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolację lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić  w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub upieczenie się w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość.

Drożdżowe bułeczki z serem

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 3 średnie cebule
  • 5 1/2 - 6 szklanek mąki pszennej
  • 100 g twardego żółtego sera
  • olej do smażenia cebuli
  • mleko do posmarowania powierzchni bułek

Przygotowanie bułeczek drożdżowych:

  1. Do kubka wlać połowę ciepłego mleka podanego w przepisie, cukier, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili podwojenia objętości. Najlepiej wstawić do miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka.
  2. Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta od dłoni, można delikatnie podsypywać niewielką ilością mąki.
  4. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwoi objętość).
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formować małe bułeczki o średnicy 5 - 6 cm.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać bułeczki robiąc odstępy po 2 cm. Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  8. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać serem.
  9. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika na 20 minut. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  10. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Z tych proporcji wychodzi około 20 małych bułeczek.

    Zobacz również: bułeczki śniadaniowe.

Komentarze

  1. Rozumiem, że mąka pszenna, ale jaki typ :) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :). Uwielbiam piec bułeczki :). Chleby również. Zawsze czytam nowe przepisy i wiele z nich zapisuję. Stąd coraz dłuższa lista zatytułowana DO ZROBIENIA, ale staram się, więc :)..

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszne musiały być :) Bardzo lubię bułeczki z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobom lubiącym smak cebulki i żółtego sera takie bułeczki powinny posmakować. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady