Bułeczki z cebulką i żółtym serem
Aromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolację lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub upieczenie się w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość.
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 80 g roztopionego masła
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 3 średnie cebule
- 5 1/2 - 6 szklanek mąki pszennej
- 100 g twardego żółtego sera
- olej do smażenia cebuli
- mleko do posmarowania powierzchni bułek
Przygotowanie bułeczek drożdżowych:
- Do kubka wlać połowę ciepłego mleka podanego w przepisie, cukier, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili podwojenia objętości. Najlepiej wstawić do miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka.
- Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić.
- Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta od dłoni, można delikatnie podsypywać niewielką ilością mąki.
- Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwoi objętość).
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formować małe bułeczki o średnicy 5 - 6 cm.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać bułeczki robiąc odstępy po 2 cm. Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać serem.
- Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika na 20 minut. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce. Z tych proporcji wychodzi około 20 małych bułeczek.
Zobacz również: bułeczki śniadaniowe.
Rozumiem, że mąka pszenna, ale jaki typ :) ?
OdpowiedzUsuńTak, mąka pszenna typ może być 450 lub 550 :)
UsuńDziękuję :). Uwielbiam piec bułeczki :). Chleby również. Zawsze czytam nowe przepisy i wiele z nich zapisuję. Stąd coraz dłuższa lista zatytułowana DO ZROBIENIA, ale staram się, więc :)..
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne musiały być :) Bardzo lubię bułeczki z serem :)
OdpowiedzUsuńOsobom lubiącym smak cebulki i żółtego sera takie bułeczki powinny posmakować. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)
OdpowiedzUsuń