Bułeczki śniadaniowe

/ 5

Bułeczki śniadaniowe to pyszne i łatwe do zrobienia pieczywo. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Bułeczki zawierają mąkę pełnoziarnistą graham, dlatego są zdrowsze od zwykłych.

Bułeczki z sezamem i czarnuszką
Bułeczki śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem, gdy w sklepie nie ma akurat naszych ulubionych bułeczek, a pozostały tylko zrobione z mrożonego ciasta i udające świeżo wypiekane. Jeśli macie ciepło w kuchni, to przygotowanie takich bułeczek nie powinno zająć dużo czasu. 

Mnie najbardziej smakują bułeczki posypane sezamem, ale fajny smak nadaje im również czarnuszka. Uwielbiam zapach świeżo upieczonych bułeczek, który unosi się w mieszkaniu.

Bułeczki pszenne z sezamem i czarnuszką

Składniki:

(na 8 - 10 sztuk)
  • 400 - 450 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 graham
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 ml oleju
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka do posmarowania
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki czarnuszki

Jak przygotować bułeczki śniadaniowe?

  1. W 50 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość.
  2. Mąki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, ciepłym mlekiem i pozostałą wodą. Następnie dodać olej, sól i wyrobić jednolite, gładkie ciasto, jeśli jest zbyt twarde dodać nieco więcej wody. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (podwoi objętość).
  3. Ciasto po wyrośnięciu odgazować, zrobić z niego wałek i pokroić na 8 - 10 części, z których uformować bułeczki i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy na wyrośnięcie. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.
  4. Bułeczki naciąć z wierzchu lekko nożem, posmarować mlekiem i posypać sezamem lub czarnuszką.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 30 - 40 minut. Bułeczki bardzo mocno się nie zapiekają, trzeba więc uważać, aby za mocno ich nie wysuszyć. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek i indywidualnych właściwości danego piekarnika.
  6. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce, a przechowywać najlepiej w lnianym woreczku.

    Zobacz również: bułeczki drożdżowe z serem.

Komentarze

  1. Domowe bułeczki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe na śniadanie i jeszcze takie ciepłe :) coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :) Muszę w końcu sama upiec pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, takie śniadanie to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za ten przepis Aniu :) Grahamki to moje ulubione bułki, a w sklepach to już nie to co kiedyś, coraz trudniej dostać takie "prawdziwe". Ja będę je posypywać kminkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady