2018-04-10

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe to pyszne i łatwe do zrobienia pieczywo. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Bułeczki zawierają mąkę pełnoziarnistą graham, dlatego są zdrowsze od zwykłych.

Bułeczki z sezamem i czarnuszką
Bułeczki śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem, gdy w sklepie nie ma akurat naszych ulubionych bułeczek, a pozostały tylko zrobione z mrożonego ciasta i udające świeżo wypiekane. Jeśli macie ciepło w kuchni, to przygotowanie takich bułeczek nie powinno zająć dużo czasu. 

Mnie najbardziej smakują bułeczki posypane sezamem, ale fajny smak nadaje im również czarnuszka. Uwielbiam zapach świeżo upieczonych bułeczek, który unosi się w mieszkaniu.

Bułeczki pszenne z sezamem i czarnuszką

Składniki:

(na 8 - 10 sztuk)
  • 400 - 450 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 graham
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 ml oleju
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka do posmarowania
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki czarnuszki

Jak przygotować bułeczki śniadaniowe?

  1. W 50 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość.
  2. Mąki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, ciepłym mlekiem i pozostałą wodą. Następnie dodać olej, sól i wyrobić jednolite, gładkie ciasto, jeśli jest zbyt twarde dodać nieco więcej wody. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (podwoi objętość).
  3. Ciasto po wyrośnięciu odgazować, zrobić z niego wałek i pokroić na 8 - 10 części, z których uformować bułeczki i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy na wyrośnięcie. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.
  4. Bułeczki naciąć z wierzchu lekko nożem, posmarować mlekiem i posypać sezamem lub czarnuszką.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 30 - 40 minut. Bułeczki bardzo mocno się nie zapiekają, trzeba więc uważać, aby za mocno ich nie wysuszyć. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek i indywidualnych właściwości danego piekarnika.
  6. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce, a przechowywać najlepiej w lnianym woreczku.

    Zobacz również: bułeczki drożdżowe z serem.

5 komentarzy:

  1. Domowe bułeczki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe na śniadanie i jeszcze takie ciepłe :) coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :) Muszę w końcu sama upiec pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, takie śniadanie to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za ten przepis Aniu :) Grahamki to moje ulubione bułki, a w sklepach to już nie to co kiedyś, coraz trudniej dostać takie "prawdziwe". Ja będę je posypywać kminkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry