2018-04-20

Sernik zebra

Sernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra będzie wspaniale smakował zarówno domownikom, jak i gościom.


Sernik czekoladowy z wanilią
Pewnie się powtarzam, ale prawdziwy i smaczny sernik powstaje tylko z prawdziwego sera twarogowego. Omijam sery, które są rzadkie lub w swoim składzie mają 0% tłuszczu i znikome ilości mleka i śmietany, a za to inne dziwne dodatki. Z chudego sera nie wyjdzie dobry sernik, chyba że dodacie dużo masła i żółtek.

Serniki w moim domu cieszą się dużym powodzeniem i dlatego często je robię. Tak, jak serniki kochamy również wszystko to, co jest czekoladowe. Sernik zebra łączy oba smaki i dodatkowo jeszcze cieszy oko.
Sernik na zdjęciu upieczony był w foremce o średnicy 28 cm.

Sernik dwukolorowy

Składniki:

(na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm; składniki w temperaturze pokojowej)

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • Laska wanilii

Spód do sernika:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować sernik zebra?

Spód:

  1. Herbatniki rozkruszyć i wymieszać w blenderze z roztopionym masłem.
  2. Masą wyłożyć dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

  1. Ser zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone, w trakcie miksowania dodawać po jednym jajku. Miksować tylko do połączenia się składników, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
  2. Masę serową podzielić na dwie części, do jednej dodać ziarenka wanilii, a do drugiej kakao. Mieszać do połączenia się składników.
  3. Na środek foremki ze spodem z herbatników wykładać na przemian 2 łyżki masy białej, a na nią łyżkę masy z kakao i tak postąpić z całą masą serową. Starać się rozpocząć układanie na środku,  wtedy paski będą bardziej równe. U mnie niestety tym razem środek był nieco przesunięty i musiałam improwizować, wzorki więc nie są równe.
  4. Do piekarnika wstawić foremkę z 400 ml gorącej wody, a foremkę z sernikiem wstawić poziom wyżej. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i dalej piec jeszcze przez 40 minut.
  5. Po upieczeniu i wyłączeniu temperatury, piekarnik uchylić dopiero po 20 minutach i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik po upieczeniu nieco opadnie, ale tak ma być. Wstawić do lodówki, aby stężał.
  6. Zimny sernik polać nieregularnie lukrem. Sernik ma być całkowicie wystudzony, gdy sernik będzie jeszcze ciepły, to lukier się roztopi i zostanie tylko cienka warstewka.

Lukier:

  1. Gorącą śmietanę dodać do cukru pudru i rozetrzeć razem z ekstraktem na lśniący i jednolity lukier.
  2. Od razu polać nim schłodzony sernik i wstawić na 15 minut do lodówki.

    Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno.

6 komentarzy:

  1. wyszedł idealnie! robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki i wszystko co czekoladowe :) Rzeczywiście, ten sernik wygląda fantastycznie, samo zdjęcie zachęca do spróbowania, więc na razie "jem oczami" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie ułożyły się warstwy. ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. serniki kocham miłością wielką i nie zmienną;)
    świetnie wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takim serniczkiem nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry