2018-04-16

Pieczeń z indyka z papryką

Pieczeń z indyka z papryką to aromatyczna, delikatna w smaku i bardzo smaczna przystawka. Ciekawie wygląda wśród innych wędlin na talerzu. Tak upieczone mięso świetnie sprawdza się również na kanapki.


Pieczeń z papryką

Na pieczeń najlepiej nadają się różne części indyka razem ze skórą, gdyż z samej piersi bez skóry, pieczeń będzie zbyt sucha. Po upieczeniu pieczeń wystudzić w foremce i pozwolić jej również w niej zastygnąć. Mięso wtedy wchłonie część wytopionego soku, a pozostałą jego część można wykorzystać, jako bazę do sosu lub wywar do zupy.

Pieczeń z indyka jest delikatniejsza, niż wieprzowa i chętnie jedzą ją nawet dzieci. Osobiście nie przepadam za sklepowymi wędlinami i wolę sama upiec kawałek mięsa lub pieczeń, wtedy wiem, co w niej się znajduje. Mam nadzieję, że również lubicie i sami przygotowujecie domowe mięsa.

Pieczeń z indyka

Składniki:

(na 2 foremki o wymiarach 8 cm x 28 cm x 6 cm)
  • 1500 g mielonego indyka ze skórą
  • 1 papryka czerwona
  • 1 bułeczka pszenna
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżka suszonych lub świeżych liści kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka do namoczenia bułeczki

Jak zrobić pieczeń z indyka z papryką?

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę.
  5. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą z mleka bułeczkę, sól, pieprz, kolendrę i wystudzoną cebulę. Mięso wymieszać dłonią na gładką masę, na koniec dodać paprykę.
  6. Masę mięsną przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, docisnąć i wyrównać powierzchnię dłonią lub łyżką namoczoną w wodzie.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 60 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia na 10 - 15 minut odkryć, aby pieczeń delikatnie się zarumieniła.
  8. Po upieczeniu pieczeń wystudzić w foremce i bez wyjmowania schłodzić w lodówce, aby pieczeń mogła wchłonąć część wytopionego soku.

    Zobacz również: kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa.

5 komentarzy:

  1. Pyszny pasztet, u mnie te dwie foremki szybko by zniknęły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię mięsko z indyka i chętnie wykorzystam przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, lubię indyka, więc chętnie się skuszę na taką pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne mięsko do chleba :) Przynajmniej nie zawiera sztucznych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię domowe pieczenie, a indyk jest chudy i delikatny, więc to coś w sam raz dla mnie. I już jest co dobrego położyć na kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry