Jak sprzęty kuchenne wpływają na zdrowe odżywianie?

/ 2

Wstając rano, marzymy zazwyczaj o szybkim śniadaniu, które doda energii i nie zabierze tak cennych minut dzielących nas od czasu rozpoczęcia pracy.




Czy zastanawialiście się kiedyś jak to, co znajdujecie w kuchni, wpływa na decyzje żywieniowe? Nie mówimy tylko o produktach spożywczych - ale także małym i większym AGD...

Czy tylko kawa?

Najpopularniejszym sprzętem są oczywiście czajniki, które mechanicznie zalewa się wodą, aby móc zaparzyć leżącą w pobliżu kawę czy herbatę. Tymczasem w dzisiejszym świecie znaleźć można inne alternatywy, dzięki którym można szybko i bez problemów poprawić swoje nawyki. Chodzi tutaj na przykład o wyciskarki do soków. Rozpoczęcie dnia od szklanki świeżego soku na pewno będzie wsparciem dla organizmu - każdy przecież potrzebuje solidnej dawki naturalnych witamin, niestety często pomijanych w codziennej diecie. Dzięki rozwojowi technologii wyciskanie soku jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Elementy sprzętów zazwyczaj można myć w zmywarce. Na rynku są dostępne różne półki cenowe wyciskarek, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Soki sprawdzają się o każdej porze dnia i o każdej pogodzie, dla całej rodziny.

Jeszcze więcej owoców i warzyw

Jak można się domyśleć, zdrowe odżywianie to przede wszystkim owoce, warzywa i inne wartościowe, jak najmniej przetworzone składniki. Jedzenie ich na surowo często się nudzi bądź jest po prostu zbyt dużym wyzwaniem, szczególnie jeśli chodzi o odpowiednie ilości. Właśnie dlatego sięga się po sprzęty kuchenne, które pozwalają wykorzystać maksimum możliwości i skomponować ciekawe potrawy na bazie różnych składników. Na uwagę zasługują tutaj między innymi blendery. Idealne są między innymi do tworzenia wartościowych obiadów, zup-kremów i innych przecierów, które będą świetnym dodatkiem również w porze podwieczorku lub kolacji. Używanie ich często dodatkowo wspiera kreatywność w kuchni i zachęca do próbowania nowych smaków. Nowe przyprawy, dotąd nieznane warzywa... Dlaczego nie?

Jeśli zatem mamy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy sprzęty kuchenne wpływają na jakość żywienia - odpowiedź brzmi tak. Najlepiej przekonują się o tym osoby, które spróbowały tego na własnej skórze. Witaminy realnie wpływają na kondycję i nastrój!
*artykuł inspirowany

Komentarze

  1. Ciekawy artykuł. Myślę, że blendery są już w miarę popularne. Niestety, rzadkością są własnoręcznie wyciskane soki owocowo-warzywne. A naprawdę warto zainwestować w taka wyciskarkę - wiemy co znajduje się w soku, możemy tworzyć przeróżne konfiguracje smaków, a do tego to co zrobimy, nie jest przetwarzane iy zawiera dużo witamin.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja codziennie rano robię sobie odżywczy sok albo smoothie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady