2018-04-05

Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej mogą być jedzone ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, gdyż mają bardzo neutralny smak. Delikatne, a zarazem łatwo je składać lub zawijać w nie nadzienie. Najlepsze wychodzą smażone na patelni delikatnie tylko posmarowanej masłem klarowanym.

Naleśnik ryżowe

Ciasto na naleśniki z mąki ryżowej powinno być dość rzadkie, zbyt gęste spowoduje, że po usmażeniu naleśniki będą twarde i łamliwe. Podczas smażenia również nie wlewać na patelnię zbyt dużej porcji ciasta, gdyż efekt będzie podobny. Masłem klarowanym przecierać patelnię przed położeniem każdego naleśnika i zbyt długo ich nie smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. Patelnia przed wylaniem porcji ciasta musi być rozgrzana, a smażyć na umiarkowanej mocy palnika. 

Naleśniki ryżowe świetnie smakują z nadzieniem z maku, bakalii i białego sera. Niestety proporcji na nadzienie nie podam, gdyż była to improwizacja w stylu mam to, to dodam jeszcze tego, a nie, za mało to jeszcze odrobinę 😃 Nadzienie było bardzo smaczne i na pewno, takie naleśniki zrobię jeszcze nie raz i wtedy podam recepturę. 

Naleśniki bez glutenu

Składniki:

(na 8 naleśników usmażonych na patelni o średnicy 26 cm)
  • 250 g mąki ryżowej
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej?

  1. Jajka zmiksować z cukrem i mlekiem.
  2. Następnie stopniowo dodawać na przemian mąkę ryżową i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Odradzam smażenie tych naleśników zupełnie bez tłuszczu, gdyż będą się łamać.
  4. Ciasto na patelnię odmierzać najlepiej małą chochlą, wtedy naleśniki będą równe. Przed każdym wylaniem na patelnię ciasto wymieszać. Zbyt grubych i za mocno naleśników nie smażyć, bo będą twarde i trudno będzie je zwijać.
  5. Podawać z ulubionym nadzieniem. Pomimo dodatku cukru dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

    Zobacz również: naleśniki z serem.

2 komentarze:

  1. Ale muszą być pyszne , mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię naleśniki, mam już 3 szafy... :)) Ryżowe wyglądają bardzo delikatnie i myślę, że są pyszne nawet bez nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry