Zupa pieczarkowa

/ 6

Przygotowanie zupy z pieczarek jest proste, a składniki dostępne są w sklepach przez cały rok. Zupa jest delikatna w smaku i aromatyczna. Obiad bez zupy jest niepełny i pomimo zjedzenia drugiego dania, zawsze czuje się jakiś niedosyt.

Zupa z pieczarek
Zupę pieczarkową można zrobić na wywarze z warzyw lub mięsa, jednak ja bardzo lubię lżejszą jej wersję i przygotowuję na samym maśle. Na maśle podsmażam tylko pieczarki, które wydobywa z nich więcej smaku i aromatu. Pieczarkowa musi być ze śmietaną, która oprócz smaku dostarcza nam również nieco tłuszczu, dlatego nie gotuję jej już na mięsie.

Zupa grzybowa z pieczarkami

Składniki:

(na 2 litry zupy)
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz biały i sól do smaku
  • 100 ml śmietany do zupy
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 1 łyżeczka zwykłego masła

Jak przygotować zupę pieczarkową?

  1. Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
  3. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle.
  4. Do gotującej się wody dodać ziele angielskie, wywar i warzywa oraz cebulę i czosnek. Gotować około 25 minut, po czym dodać pieczarki, majeranek, tymianek i gotować jeszcze z 10 minut.
  5. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącego płynu z garnka i wlać do zupy. Przyprawić pieprzem i solą do smaku, dodać łyżeczkę masła i zagotować. Ilość śmietany dopasować do swoich upodobań.

    Zobacz również: zupa z kurek.

Komentarze

  1. Dawno nie robiłam zupki pieczarkowej

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupę pieczarkową, ale dawno jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O ile nie przepadam za grzybami, to zupę i sos pieczarkowy lubię bardzo :)
    Widzę, Kuchciku, że u Ciebie zupa jest z ziemniakami, u mnie najczęściej z makaronem. Obie wersje są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Miłego dnia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady