Zupa pieczarkowa

/ 6

Przygotowanie zupy z pieczarek jest proste, a składniki dostępne są w sklepach przez cały rok. Zupa jest delikatna w smaku i aromatyczna. Obiad bez zupy jest niepełny i pomimo zjedzenia drugiego dania, zawsze czuje się jakiś niedosyt.

Zupa z pieczarek
Zupę pieczarkową można zrobić na wywarze z warzyw lub mięsa, jednak ja bardzo lubię lżejszą jej wersję i przygotowuję na samym maśle. Na maśle podsmażam tylko pieczarki, które wydobywa z nich więcej smaku i aromatu. Pieczarkowa musi być ze śmietaną, która oprócz smaku dostarcza nam również nieco tłuszczu, dlatego nie gotuję jej już na mięsie.

Zupa grzybowa z pieczarkami

Składniki:

(na 2 litry zupy)
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz biały i sól do smaku
  • 100 ml śmietany do zupy
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 1 łyżeczka zwykłego masła

Jak przygotować zupę pieczarkową?

  1. Marchew, ziemniaki, pietruszkę, selera obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
  3. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle.
  4. Do gotującej się wody dodać ziele angielskie, wywar i warzywa oraz cebulę i czosnek. Gotować około 25 minut, po czym dodać pieczarki, majeranek, tymianek i gotować jeszcze z 10 minut.
  5. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącego płynu z garnka i wlać do zupy. Przyprawić pieprzem i solą do smaku, dodać łyżeczkę masła i zagotować. Ilość śmietany dopasować do swoich upodobań.

    Zobacz również: zupa z kurek.

Komentarze

  1. Dawno nie robiłam zupki pieczarkowej

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupę pieczarkową, ale dawno jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O ile nie przepadam za grzybami, to zupę i sos pieczarkowy lubię bardzo :)
    Widzę, Kuchciku, że u Ciebie zupa jest z ziemniakami, u mnie najczęściej z makaronem. Obie wersje są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Miłego dnia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *