2018-04-28

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki.


Ciasto kruche z kakao i konfiturą

Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet. Przepisy w tym zeszycie nie posiadają podanej wielkości formy, czasu pieczenia ani temperatury, aby więc z nich teraz korzystać, muszę je testować na nowo. Dawniej ciasta były pieczone w prodiżu (metalowa forma z pokrywką podłączoną do prądu, która grzała tylko z góry) lub w duchówce (piekarnik w kuchence opalanej drewnem).

Pleśniak jest dość łatwym do przygotowania ciastem, gdyby nie czas schładzania ciasta powiedziałabym, że nawet szybkim. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można od razu jeść, chociaż polecam schłodzone, wtedy lepiej się kroi i jest bogatsze w smaku.

Ciasto z konfiturą i pianą z białek

Składniki:

(forma 33 cm x 23 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 200 g masła lub margaryny (schłodzić)
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki śmietany

Warstwa z białek:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 300 g konfitury z węgierek lub gęstego dżemu z czarnej porzeczki 
  • cukier puder do posypania
Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.


Jak przygotować ciasto pleśniak?

Ciasto:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. 
  2. Do mąki dodać żółtka, łyżkę śmietany i masło, które posiekać nożem na mniejsze kawałeczki, po czym zagnieść jednolite zwarte ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i łyżkę śmietany, dokładnie wyrobić.
  4. Ciasto z kakao i jedną część białą włożyć na około pół godziny do zamrażarki.
  5. Pozostałą białą część ciasta rozwałkować i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. 
  6. Po schłodzeniu spód posmarować konfiturą i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożone ciasto z kakao, na które wyłożyć ubitą pianę z białek i zetrzeć na niż białą część ciasta.
  7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 40 minut.
  8. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Warstwa z białek:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier.
  2. Ubijać do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.

    Zobacz również:
    szarlotka z pianką.

7 komentarzy:

  1. Ja ściera surowe jabłka. Z konfiturą na pewno jest pyszne ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto smakuje tak samo jak wygląda - świetnie :) W duchówce dobrze piekło się jabłka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia z niej korzystała, a ciasto polecam, warto zroboć :)

      Usuń
  3. O mniam! Cudowne ciasto <3 Prezentuje się bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto, szczególnie, że zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj