Translate

sobota, 19 września 2015

Szarlotka z pianką


Mamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek, to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.


Składniki:
(duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)
ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

    masa z jabłek:
  • 2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

    pianka budyniowa:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do posypania pod jabłka


Przygotowanie:
  1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki.
  2. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Włożyć do garnka, gotować 7 minut bez mieszania (jeśli jabłka są mało soczyste to podlać 1/4 szklanki wody). Następnie dodać cukier i cynamon (wymieszać), wlać sok z cytryny z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, gotować 2 minuty.
  3. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach.
  4. Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
  5. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia.
  6. Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem. 

6 komentarzy:

  1. Rozmiar formy jest napisany w nawiasie pod słowem "składniki" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis na jabłecznik. Latem podaję go oczywiście z lodami,a zimą z bitą śmietaną i gorącą czekoladą. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: