2015-09-29

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce, a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką.

Śliwki w cieście z kruszonką na deser

Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i nie rozpływają się w cieście podczas pieczenia.
Ciasto ze śliwkami węgierkami

Składniki:

(forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki śmietany

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimne)

Dodatkowo:

  • 1 - 1 1/2 kg śliwek węgierek

Jak upiec ciasto ze śliwkami i kruszonką?

Ciasto:

  1.  Margarynę utrzeć z cukrem (do rozpuszczenia się cukru), ucierając dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka (z białek będzie piana).
  2. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać skórkami do dołu, ciasno jedna obok drugiej po całym cieście.
  4. Na wierzch pokruszyć, rozetrzeć w palcach przygotowane ciasto na kruszonkę.
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.

Kruszonka:

  1. Składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.

6 komentarzy:

  1. Wygląda tak puszyście i lekko ^^
    A te śliwki z kruszonką, aż kuszą by sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest przepyszne, niezbyt słodkie, soczyste, ładnie przypieczone od spodu i bez zakalca ;) chyba jeszcze nigdy tak smaczne mi nie wyszło. Dziękuję Pani Aniu za świetny przepis :) Biorę się zaraz za "Kruchą szarlotkę z krupczatki" - dostałam sporo jabłek, więc mam co robić. Pozdrawiam z Wrocławia. Czekam na książkę z bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakowało, a na książkę przyjdzie jeszcze czas. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A jeżeli śliwki są mrożone i to z pestkami to co wtedy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy się nie spotkałam z mrożeniem śliwek razem z pestką. Na pewno z pestką do ciasta się nie nadają. Obawiam się, że po rozmrożeniu śliwki mogą być gorzkie. Proponuję włożyć je do torebki foliowej i zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, a następnie nożem okroić wokół pestki co się da, ale nie rozmrażać. Spróbować, czy mają dobry smak, jeśli tak to oprószyć odrobiną kisielu w proszku z cukrem i wykorzystać do tego ciasta. Nie gwarantuję, ale powinno być dobrze, kisiel powinien wchłonąć sok z wodą i utworzyć przyjemny pasek śliwkowy, pod warunkiem, że śliwki nie są gorzkie.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry