2015-09-29

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce, a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką.

Śliwki w cieście z kruszonką na deser

Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i nie rozpływają się w cieście podczas pieczenia.
Ciasto ze śliwkami węgierkami

Składniki:

(forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki śmietany

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimne)

Dodatkowo:

  • 1 - 1 1/2 kg śliwek węgierek

Jak upiec ciasto ze śliwkami i kruszonką?

Ciasto:

  1.  Margarynę utrzeć z cukrem (do rozpuszczenia się cukru), ucierając dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka (z białek będzie piana).
  2. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać skórkami do dołu, ciasno jedna obok drugiej po całym cieście.
  4. Na wierzch pokruszyć, rozetrzeć w palcach przygotowane ciasto na kruszonkę.
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.

Kruszonka:

  1. Składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.

2 komentarze:

  1. Wygląda tak puszyście i lekko ^^
    A te śliwki z kruszonką, aż kuszą by sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj