Bakłażan pieczony faszerowany
Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana, należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą. Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek.
- 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina)
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g twardego sera żółtego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu
- sól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczki
Jak przygotować pieczonego bakłażana?
- Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć łyżką miąższ, pozostawić tak po 0,5 cm na brzegach i spodzie (uważać, by nie przebić skórki). Wnętrze bakłażanów natrzeć solą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Odstawić na 30 minut, po tym czasie opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wydrążony miąższ drobno pokroić i delikatnie posypać solą, odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć powstały płyn.
- Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
- Umyte mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w pióra.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone).
- Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut.
- Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu, gdy ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać.
Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń