Bakłażan pieczony faszerowany

/ 2

Bakłażan pieczony faszerowany na pożywny i zdrowy obiad. Szybki obiad z bakłażana i indyka. Przepis na bakłażana pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Jak upiec bakłażana, aby nie był gorzki?

Bakłażan z farszem
Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana, należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą. Do przetwarzania najlepiej wybierać sztuki o jędrnej i niepopękanej skórce.

Bakłażan zawiera solaniny, które są trujące i dlatego nie można go jeść na surowo. Solaniny sprawiają również, że nawet upieczony bakłażan może być gorzki. Najlepszym sposobem na to, aby pieczony bakłażan nie miał goryczki, jest posypanie go solą. W tym celu surowego bakłażana posypać z każdej strony solą i odstawić na 20 - 25 minut, następnie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Bakłażan z farszem z pieczarek i indyka

Przepis na bakłażana pieczonego z farszem:

  • 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu
  • sól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczki

Jak przygotować pieczonego bakłażana z farszem?

  1. Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć łyżką miąższ, pozostawić tak po 0,5 cm na brzegach i spodzie (uważać, by nie przebić skórki). Wnętrze bakłażanów natrzeć solą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Odstawić na 30 minut, po tym czasie opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Wydrążony miąższ drobno pokroić i delikatnie posypać solą, odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć powstały płyn.
  3. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
  4. Umyte mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. 
  5. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w pióra.
  6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  7. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  8. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone).
  9. Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut.
  10. Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu, gdy ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać.

    Zobacz również: cukinia smażona.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady