Małże w pomidorach z makaronem soba

/ 1

Małże w pomidorach z makaronem gryczanym soba to bardzo smaczne, lecz nieco pracochłonne danie. Małże lub jak ktoś woli mule, do przygotowania muszą być bardzo świeże, inaczej danie nam nie wyjdzie i możemy się nim zatruć.

Mule w pomidorach z makaronem gryczanym
Za owocami morza zbytnio nie przepadam, ale skoro świeże małże znalazły się w mojej lodówce, należało coś szybko wymyślić. W zapasach była puszka pomidorów bez skóry, a do tego japoński bardzo smaczny makaron gryczany soba. Trochę zabawy z tymi żyjątkami przy czyszczeniu było, ale efekt bardzo przypadł do gustu moim bliskim.

Owoce morza z makaronem gryczanym

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży (u mnie ze sklepu Lidl)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka białego wina
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chili
  • opcjonalnie sól do smaku (małże są słone same w sobie)
  • 2 porcje japońskiego makaronu gryczanego soba (dostępny w Lidlu)

Jak przygotować małże w pomidorach?

  1. Małże umyć w zimnej wodzie, wyczyścić z wszelkich narośli i glonów. Myć i czyścić małże, gdy są zamknięte, jeśli są pootwierane to postukać muszlą w blat stołu i się zamkną. Wyrzucić te, które mają pęknięte muszle, gdyż mogą być martwe.
  2. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli wlać wino, zagotować, następnie dodać pokrojone pomidory z puszki. Przyprawić pieprzem, tymiankiem, oregano, chili, posiekaną pietruszką i gotować z 5 - 6 minut.
  3. Następnie dodać małże, przykryć, gotować nie dłużej niż 6 minut, co pewien czas potrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe, gdy muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć.
  4. Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu. 
  5. Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym po ugotowaniu małży.

    Zobacz również: sushi.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady