Ciasto drożdżowe z budyniem

/ 29

Puszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto drożdżowe oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę.

Drożdżówka z kruszonką
Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia, to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. Trzeba poświęcić mu nieco czasu, ale już samo wykonanie jest bardzo łatwe. Podstawowym czynnikiem, który wpływa na ciasto drożdżowe, jest cierpliwość i zapewnienie ciepłego miejsca do wyrastania. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, ale uwielbia ciepłe dłonie, które potrzebne są do jego wyrabiania. Mam nadzieję, że mój przepis na drożdżówkę przypadnie Wam do gustu i polubicie ten rodzaj ciasta. Ciasto z budyniem jest umiarkowanie słodkie.

Ciasto drożdżowe wymaga również wykorzystania dobrej jakości produktów, a podstawą jest mąka. Do ciasta drożdżowego z budyniem użyłam uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej typ 480 Polskie Młyny, która świetnie sprawdziła się nie tylko w tym cieście.
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 263 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco większa

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem

Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem:

    • 3 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480) 
    • 3 jajka
    • 1/4 szklanki cukru
    • 100 g masła
    • 150 ml mleka
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka cukru z wanilią

    Masa budyniowa:

    • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
    • 750 ml mleka
    • 5 - 6 łyżek cukru

    Kruszonka do ciasta:

    • 150 g mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480)
    • 100 g masła (schłodzić)
    • 100 g cukru pudru
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem?

    1. W dużym kubku lekko podgrzać 75 ml mleka i rozmieszać w nim drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. 
    2. Do dużej miski przesiać 2 1/2 szklanki mąki i wymieszać ją drewnianą łyżką z cukrem, wyrośniętymi drożdżami, roztrzepanymi jajkami i pozostałym delikatnie podgrzanym mlekiem oraz roztopionym i wystudzonym masłem. Miskę przykryć ścierką i odstawić na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość.
    3. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto drożdżowe podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń.
    4. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta.
    6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. 

    Masa budyniowa:

    1. W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem.
    2. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż budyń zacznie gęstnieć.
    3. Po ugotowaniu przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.

    Kruszonka:

    1. Masło położyć na mąkę, dodać cukier i posiekać nożem. 
    2. Następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach na małe kawałeczki, posypać kruszonką ciasto. 
    3. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, należy wstawić do lodówki.
    Zobacz również: drożdżówka z owocami.

    Komentarze

    1. ale pysznie wygląda to drożdżowe ciasto

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wygląda bardzo obiecująco. Ciekawy przepis.

        Usuń
    2. Fajne, bardzo lubię ciasta z kruszonką :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Dawno nie jadłam takiego ciasta

      OdpowiedzUsuń
    4. Jak dla mnie — ciasto palce lizać! Rewelacyjnie się prezentuje i to połączenie: budyń, kruszonka i ciasto drożdżowe! Super :)

      OdpowiedzUsuń
    5. W składnikach jest napisane 3,5 szklanki mąki, a w opisie już 2,5. Gdzie się wkradł chochlik? Ciasto wyrasta mi dopiero w piekarniku, ale na moje szczęście smakuje rewelacyjnie.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszę się, że ciasto smakowało :) Chochlika nie ma, gdyż pozostała szklanka mąki jest zużywana do posypywania dłoni przy wyrabianiu ciasta (punkt 3 w opisie). Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury, jaka jest w kuchni. Ciasto szybciej wyrośnie, gdy przykryjemy je ściereczką i postawimy w pobliżu nagrzanego piekarnika lub kaloryfera.

        Usuń
    6. Wczoraj upiekłem ciasto wg przepisu, wyszło fantastyczne. Faktycznie praca z ciastem drożdżowym jest czasochłonna ale niezwykle wdzięczna w postaci udanych, smacznych wypieków. Wszystkich którzy boją się pieczenia ciasta na drożdżach zachęcam do odczarowania mitu o tym, że to skomplikowane. Ja podczas przygotowania począwszy od zaczynu do finalnej fazy wyrastania używam piekarnika nagrzanego do temp 40-45 st.C. Wyrasta bez problemu na każdym etapie i do ww. proporcji warto wtedy wziąć większą blaszkę. A domowe ciasto drożdżowe+budyń+kruszonka = wyborna, tradycyjna kompozycja smaku.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję za miłe słowa :) Również czasami korzystam z piekarnika przy wyrastaniu ciasta.

        Usuń
    7. Super przepis. Dziękuję.

      OdpowiedzUsuń
    8. Haha. Jakby ominąć fakt że zaczęłam o 22,A kończę pięć właśnie teraz to wszystko wporzo. Haha,to wynik mojej ciamajdowatosci. Zobaczymy co to wyjdzie 🤣🤣

      OdpowiedzUsuń
    9. Czy można zastąpić masło olejem roślinnym?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Masło można zastąpić olejem, ale upieczone ciasto może mieć nieco inną strukturę niż to pieczone z masłem.

        Usuń
      2. Ja uzywam olej do wszelakich ciast procz świątecznych.

        Usuń
    10. Zabieram się za pieczenie dziś :) dam znać jak wyszło! Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję :) Mam nadzieję, że ciasto spełni oczekiwania. Miłego dnia :)

        Usuń
    11. Właśnie wyjechał z piekarnika. Pachnie bosko, wygląda tak samo, myślę że też taki będzie smak😆

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję za komentarz :) U mnie wszystkim bardzo smakuje i zdecydowanie znika zbyt szybko po upieczeniu :)

        Usuń
    12. Ciasto hit! Zawsze się udaje :) bardzo dziękuję za udostępniony przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Zajrzałam tu wcześniej, zapisałam przepis i dopiero dzisiaj do niego wróciłam. Zrobiłam i muszę powiedzieć tak: wygląda pysznie, ale smakuje... jeszcze lepiej. Rewelacyjne ciacho, na pewno będę je robić częściej, bo zeszło w mgnieniu oka!

      OdpowiedzUsuń
    14. Zrobiłam zgodnie z przepisem i ciasto wyszło pycha. Jedynie ilość cukru dodawanego do budyniu...dla mnie zdecydowanie za dużo. Polecam każdemu przepis, prosty, proporcje idealne, poradzi z nim sobie nawet osoba niedoświadczona w kuchni.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję, jest mi bardzo miło, że ciasto smakowało :)

        Usuń
    15. Witam, właśnie zaczynam, rozczyn rośnie, czyli jeśli dobrze zrozumiałam teraz wszystkie składniki mam tylko zamieszać i zostawić do rosniecia ( nie ugniatać) a dopiero potem zagnieść? Robię mikserem

      OdpowiedzUsuń
    16. A ja spróbuję zrobić wersję z suchymi drożdżami.Często tak robię z drożdżowym ciastem,że zostawiam je na noc do wyrośnięcia w misce pod ściereczką i kończę ciasto następnego dnia.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ciasto może być z drożdżami suchymi.
        Nigdy ciasta drożdżowego na noc do wyrastania nie pozostawiałam, gdyż obawiałam się, że drożdże się wypracują i drożdżówka nie będzie puszysta.
        Jedynie w przypadku ciasta do pizzy, ale ono nie musi być puchate i to po wyrośnięciu trzymałam takie ciasto zawinięte w lodówce.

        Usuń
    17. Przepyszne! Dziękuję za wpis!

      OdpowiedzUsuń
    18. Dobry wieczór Pani czy można wziąść blaszkę o rozmiarze 36 mam zamiar jutro upiec pozdrawiam serdecznie Panią życząc miłego wieczoru spokojnej nocki

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam, dziękuję za pozdrowienia 😃 Rozmiar blaszki może być nieco większy niż podałam w przepisie. Z większej foremki ciasto po upieczeniu na pewno będzie niższe. Pozdrawiam 😃

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady