Ciasto drożdżowe z budyniem

/ 27

Puszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę.

Drożdżówka z kruszonką
Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba poświęcić mu nieco czasu, to już samo wykonanie jest bardzo łatwe. Podstawowym czynnikiem, który wpływa na ciasto, jest cierpliwość i zapewnienie ciepłego miejsca do wyrastania. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, ale uwielbia ciepłe dłonie, które potrzebne są do jego wyrabiania. Mam nadzieję, że mój przepis na drożdżówkę przypadnie Wam do gustu i polubicie ten rodzaj ciasta. Ciasto jest umiarkowanie słodkie.

Ciasto drożdżowe wymaga również wykorzystania dobrej jakości produktów, a podstawą jest mąka. Do ciasta drożdżowego z budyniem użyłam uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej typ 480 Polskie Młyny, która świetnie sprawdziła się nie tylko w tym cieście.
Drożdżówka z budyniem z mąki Polskie Młyny
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 90 minut
Forma o wymiarach 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco większa

Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480)
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 5 - 6 łyżek cukru

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480)
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 100 g cukru pudru
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem?

  1. W dużym kubku lekko podgrzać 75 ml mleka i rozmieszać w nim drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. 
  2. Do dużej miski przesiać 2 1/2 szklanki mąki i wymieszać ją drewnianą łyżką z cukrem, wyrośniętymi drożdżami, roztrzepanymi jajkami i pozostałym delikatnie podgrzanym mlekiem oraz roztopionym wystudzonym masłem. Miskę przykryć ścierką i odstawić na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość.
  3. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń.
  4. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta.
  6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. 

Masa budyniowa:

  1. W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  2. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż budyń zacznie gęstnieć.
  3. Po ugotowaniu przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.

Kruszonka:

  1. Masło położyć na mąkę, dodać cukier i posiekać nożem. 
  2. Następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach na małe kawałeczki posypać na ciasto. 
  3. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, należy wstawić do lodówki.

    Zobacz również: drożdżówka z owocami.

Komentarze

  1. ale pysznie wygląda to drożdżowe ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda bardzo obiecująco. Ciekawy przepis.

      Usuń
  2. Fajne, bardzo lubię ciasta z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie — ciasto palce lizać! Rewelacyjnie się prezentuje i to połączenie: budyń, kruszonka i ciasto drożdżowe! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W składnikach jest napisane 3,5 szklanki mąki, a w opisie już 2,5. Gdzie się wkradł chochlik? Ciasto wyrasta mi dopiero w piekarniku, ale na moje szczęście smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało :) Chochlika nie ma, gdyż pozostała szklanka mąki jest zużywana do posypywania dłoni przy wyrabianiu ciasta (punkt 3 w opisie). Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury, jaka jest w kuchni. Ciasto szybciej wyrośnie, gdy przykryjemy je ściereczką i postawimy w pobliżu nagrzanego piekarnika lub kaloryfera.

      Usuń
  6. Wczoraj upiekłem ciasto wg przepisu, wyszło fantastyczne. Faktycznie praca z ciastem drożdżowym jest czasochłonna ale niezwykle wdzięczna w postaci udanych, smacznych wypieków. Wszystkich którzy boją się pieczenia ciasta na drożdżach zachęcam do odczarowania mitu o tym, że to skomplikowane. Ja podczas przygotowania począwszy od zaczynu do finalnej fazy wyrastania używam piekarnika nagrzanego do temp 40-45 st.C. Wyrasta bez problemu na każdym etapie i do ww. proporcji warto wtedy wziąć większą blaszkę. A domowe ciasto drożdżowe+budyń+kruszonka = wyborna, tradycyjna kompozycja smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Również czasami korzystam z piekarnika przy wyrastaniu ciasta.

      Usuń
  7. Super przepis. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Haha. Jakby ominąć fakt że zaczęłam o 22,A kończę pięć właśnie teraz to wszystko wporzo. Haha,to wynik mojej ciamajdowatosci. Zobaczymy co to wyjdzie 🤣🤣

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zastąpić masło olejem roślinnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło można zastąpić olejem, ale upieczone ciasto może mieć nieco inną strukturę niż to pieczone z masłem.

      Usuń
    2. Ja uzywam olej do wszelakich ciast procz świątecznych.

      Usuń
  10. Zabieram się za pieczenie dziś :) dam znać jak wyszło! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mam nadzieję, że ciasto spełni oczekiwania. Miłego dnia :)

      Usuń
  11. Właśnie wyjechał z piekarnika. Pachnie bosko, wygląda tak samo, myślę że też taki będzie smak😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) U mnie wszystkim bardzo smakuje i zdecydowanie znika zbyt szybko po upieczeniu :)

      Usuń
  12. Ciasto hit! Zawsze się udaje :) bardzo dziękuję za udostępniony przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zajrzałam tu wcześniej, zapisałam przepis i dopiero dzisiaj do niego wróciłam. Zrobiłam i muszę powiedzieć tak: wygląda pysznie, ale smakuje... jeszcze lepiej. Rewelacyjne ciacho, na pewno będę je robić częściej, bo zeszło w mgnieniu oka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam zgodnie z przepisem i ciasto wyszło pycha. Jedynie ilość cukru dodawanego do budyniu...dla mnie zdecydowanie za dużo. Polecam każdemu przepis, prosty, proporcje idealne, poradzi z nim sobie nawet osoba niedoświadczona w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mi bardzo miło, że ciasto smakowało :)

      Usuń
  15. Witam, właśnie zaczynam, rozczyn rośnie, czyli jeśli dobrze zrozumiałam teraz wszystkie składniki mam tylko zamieszać i zostawić do rosniecia ( nie ugniatać) a dopiero potem zagnieść? Robię mikserem

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja spróbuję zrobić wersję z suchymi drożdżami.Często tak robię z drożdżowym ciastem,że zostawiam je na noc do wyrośnięcia w misce pod ściereczką i kończę ciasto następnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto może być z drożdżami suchymi.
      Nigdy ciasta drożdżowego na noc do wyrastania nie pozostawiałam, gdyż obawiałam się, że drożdże się wypracują i drożdżówka nie będzie puszysta.
      Jedynie w przypadku ciasta do pizzy, ale ono nie musi być puchate i to po wyrośnięciu trzymałam takie ciasto zawinięte w lodówce.

      Usuń
  17. Przepyszne! Dziękuję za wpis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *