Ciasto drożdżowe z budyniem
Puszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę.
Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba poświęcić mu nieco czasu, to już samo wykonanie jest bardzo łatwe. Podstawowym czynnikiem, który wpływa na ciasto, jest cierpliwość i zapewnienie ciepłego miejsca do wyrastania. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, ale uwielbia ciepłe dłonie, które potrzebne są do jego wyrabiania. Mam nadzieję, że mój przepis na drożdżówkę przypadnie Wam do gustu i polubicie ten rodzaj ciasta. Ciasto jest umiarkowanie słodkie.Ciasto drożdżowe wymaga również wykorzystania dobrej jakości produktów, a podstawą jest mąka. Do ciasta drożdżowego z budyniem użyłam uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej typ 480 Polskie Młyny, która świetnie sprawdziła się nie tylko w tym cieście.
Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem:
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 150 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru z wanilią
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
- 750 ml mleka
- 5 - 6 łyżek cukru
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480)
- 100 g masła (schłodzić)
- 100 g cukru pudru
Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem?
- W dużym kubku lekko podgrzać 75 ml mleka i rozmieszać w nim drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość.
- Do dużej miski przesiać 2 1/2 szklanki mąki i wymieszać ją drewnianą łyżką z cukrem, wyrośniętymi drożdżami, roztrzepanymi jajkami i pozostałym delikatnie podgrzanym mlekiem oraz roztopionym wystudzonym masłem. Miskę przykryć ścierką i odstawić na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń.
- Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Masa budyniowa:
- W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem.
- Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż budyń zacznie gęstnieć.
- Po ugotowaniu przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.
Kruszonka:
- Masło położyć na mąkę, dodać cukier i posiekać nożem.
- Następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach na małe kawałeczki posypać na ciasto.
- Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, należy wstawić do lodówki.
Zobacz również: drożdżówka z owocami.
ale pysznie wygląda to drożdżowe ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo obiecująco. Ciekawy przepis.
UsuńFajne, bardzo lubię ciasta z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta
OdpowiedzUsuńJak dla mnie — ciasto palce lizać! Rewelacyjnie się prezentuje i to połączenie: budyń, kruszonka i ciasto drożdżowe! Super :)
OdpowiedzUsuńW składnikach jest napisane 3,5 szklanki mąki, a w opisie już 2,5. Gdzie się wkradł chochlik? Ciasto wyrasta mi dopiero w piekarniku, ale na moje szczęście smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało :) Chochlika nie ma, gdyż pozostała szklanka mąki jest zużywana do posypywania dłoni przy wyrabianiu ciasta (punkt 3 w opisie). Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury, jaka jest w kuchni. Ciasto szybciej wyrośnie, gdy przykryjemy je ściereczką i postawimy w pobliżu nagrzanego piekarnika lub kaloryfera.
UsuńWczoraj upiekłem ciasto wg przepisu, wyszło fantastyczne. Faktycznie praca z ciastem drożdżowym jest czasochłonna ale niezwykle wdzięczna w postaci udanych, smacznych wypieków. Wszystkich którzy boją się pieczenia ciasta na drożdżach zachęcam do odczarowania mitu o tym, że to skomplikowane. Ja podczas przygotowania począwszy od zaczynu do finalnej fazy wyrastania używam piekarnika nagrzanego do temp 40-45 st.C. Wyrasta bez problemu na każdym etapie i do ww. proporcji warto wtedy wziąć większą blaszkę. A domowe ciasto drożdżowe+budyń+kruszonka = wyborna, tradycyjna kompozycja smaku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Również czasami korzystam z piekarnika przy wyrastaniu ciasta.
UsuńSuper przepis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńHaha. Jakby ominąć fakt że zaczęłam o 22,A kończę pięć właśnie teraz to wszystko wporzo. Haha,to wynik mojej ciamajdowatosci. Zobaczymy co to wyjdzie 🤣🤣
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić masło olejem roślinnym?
OdpowiedzUsuńMasło można zastąpić olejem, ale upieczone ciasto może mieć nieco inną strukturę niż to pieczone z masłem.
UsuńJa uzywam olej do wszelakich ciast procz świątecznych.
UsuńZabieram się za pieczenie dziś :) dam znać jak wyszło! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mam nadzieję, że ciasto spełni oczekiwania. Miłego dnia :)
UsuńWłaśnie wyjechał z piekarnika. Pachnie bosko, wygląda tak samo, myślę że też taki będzie smak😆
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) U mnie wszystkim bardzo smakuje i zdecydowanie znika zbyt szybko po upieczeniu :)
UsuńCiasto hit! Zawsze się udaje :) bardzo dziękuję za udostępniony przepis :)
OdpowiedzUsuńZajrzałam tu wcześniej, zapisałam przepis i dopiero dzisiaj do niego wróciłam. Zrobiłam i muszę powiedzieć tak: wygląda pysznie, ale smakuje... jeszcze lepiej. Rewelacyjne ciacho, na pewno będę je robić częściej, bo zeszło w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńZrobiłam zgodnie z przepisem i ciasto wyszło pycha. Jedynie ilość cukru dodawanego do budyniu...dla mnie zdecydowanie za dużo. Polecam każdemu przepis, prosty, proporcje idealne, poradzi z nim sobie nawet osoba niedoświadczona w kuchni.
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło, że ciasto smakowało :)
UsuńWitam, właśnie zaczynam, rozczyn rośnie, czyli jeśli dobrze zrozumiałam teraz wszystkie składniki mam tylko zamieszać i zostawić do rosniecia ( nie ugniatać) a dopiero potem zagnieść? Robię mikserem
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńdokładnie tak :)
A ja spróbuję zrobić wersję z suchymi drożdżami.Często tak robię z drożdżowym ciastem,że zostawiam je na noc do wyrośnięcia w misce pod ściereczką i kończę ciasto następnego dnia.
OdpowiedzUsuńCiasto może być z drożdżami suchymi.
UsuńNigdy ciasta drożdżowego na noc do wyrastania nie pozostawiałam, gdyż obawiałam się, że drożdże się wypracują i drożdżówka nie będzie puszysta.
Jedynie w przypadku ciasta do pizzy, ale ono nie musi być puchate i to po wyrośnięciu trzymałam takie ciasto zawinięte w lodówce.
Przepyszne! Dziękuję za wpis!
OdpowiedzUsuńDobry wieczór Pani czy można wziąść blaszkę o rozmiarze 36 mam zamiar jutro upiec pozdrawiam serdecznie Panią życząc miłego wieczoru spokojnej nocki
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za pozdrowienia 😃 Rozmiar blaszki może być nieco większy niż podałam w przepisie. Z większej foremki ciasto po upieczeniu na pewno będzie niższe. Pozdrawiam 😃
Usuń