2019-05-16

Ciasto drożdżowe z budyniem

Puszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę.

Drożdżówka z kruszonką
Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba poświęcić mu nieco czasu, to już samo wykonanie jest bardzo łatwe. Podstawowym czynnikiem, który wpływa na ciasto, jest cierpliwość i zapewnienie ciepłego miejsca do wyrastania. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, ale uwielbia ciepłe dłonie, które potrzebne są do jego wyrabiania. Mam nadzieję, że mój przepis na drożdżówkę przypadnie Wam do gustu i polubicie ten rodzaj ciasta. Ciasto jest umiarkowanie słodkie.

Ciasto drożdżowe wymaga również wykorzystania dobrej jakości produktów, a podstawą jest mąka. Do ciasta drożdżowego z budyniem użyłam uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej typ 480 Polskie Młyny, która świetnie sprawdziła się nie tylko w tym cieście.
Drożdżówka z budyniem z mąki Polskie Młyny
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 90 minut
Forma o wymiarach 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco większa

Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480)
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 5 - 6 łyżek cukru

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480)
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 100 g cukru pudru
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem?

  1. W dużym kubku lekko podgrzać 75 ml mleka i rozmieszać w nim drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. 
  2. Do dużej miski przesiać 2 1/2 szklanki mąki i wymieszać ją drewnianą łyżką z cukrem, wyrośniętymi drożdżami, roztrzepanymi jajkami i pozostałym delikatnie podgrzanym mlekiem oraz roztopionym wystudzonym masłem. Miskę przykryć ścierką i odstawić na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość.
  3. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń.
  4. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta.
  6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. 

Masa budyniowa:

  1. W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  2. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż budyń zacznie gęstnieć.
  3. Po ugotowaniu przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.

Kruszonka:

  1. Masło położyć na mąkę, dodać cukier i posiekać nożem. 
  2. Następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach na małe kawałeczki posypać na ciasto. 
  3. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, należy wstawić do lodówki.

    Zobacz również: drożdżówka z owocami.

4 komentarze:

  1. ale pysznie wygląda to drożdżowe ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, bardzo lubię ciasta z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie — ciasto palce lizać! Rewelacyjnie się prezentuje i to połączenie: budyń, kruszonka i ciasto drożdżowe! Super :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry