2019-05-26

Ciasto z rabarbarem bez pieczenia

Pyszne ciasto z rabarbarem bez pieczenia to prosty deser na każdą okazję. Przepis na ciasto, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych i na pewno posmakuje osobom lubiącym umiarkowanie słodkie desery.

Ciasto z budyniem, galaretką i rabarbarem
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia składa się z lekko kwaskowej warstwy z rabarbaru, delikatnej kremowej warstwy z budyniu i odświeżającej galaretki. U mnie warstwy są przełożone kakaowymi herbatnikami, które dodają odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie rabarbar.

Mało wymagające ciasto, które przygotuje bez problemu każdy. Rabarbar można również zastąpić dowolnymi owocami, szczególnie polecam jabłka, gruszki lub śliwki.

Deser przekładany herbatnikami z rabarbarem, budyniem i galaretką
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie
Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia:

Warstwa z rabarbaru:

  • 800 g  rabarbaru
  • 6 - 7 łyżek cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g) 
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników kakaowych lub maślanych
  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe 

Jak zrobić ciasto z rabarbarem bez pieczenia?

  1. Z rabarbaru zdjąć cienką warstwę skórki, pokroić na 2 cm kawałki i razem z cukrem gotować do czasu, aż rabarbar prawie całkowicie się rozpadnie.
  2. Do gorącego rabarbaru wsypać galaretkę i mieszać do czasu całkowitego jej rozpuszczenia (nie gotować).
  3. Rabarbar nieco wystudzić i rozsmarować na herbatnikach, którymi wyłożyć wcześniej foremkę. Foremkę wstawić na 10 minut do lodówki.
  4. W 100 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  5. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje.
  6. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  7. Lekko wystudzoną żelatynę trzepaczką dokładnie wmieszać w wystudzony budyń.
  8. Budyń rozłożyć równomiernie na warstwie z rabarbaru i przykryć herbatnikami.
  9. Na herbatniki wylać wystudzone i lekko tężejące galaretki, wcześniej rozpuszczone w 750 ml gorącej wody.
  10. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5, a najlepiej na 12 godzin do lodówki.

    Zobacz również: ciasto bez pieczenia z galaretek.

3 komentarze:

  1. super propozycja kiedy nie chce włączac sie piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, prosto i z pewnością smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, gdy za oknem coraz cieplej takie ciasta bez pieczenia pasują idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry