2018-08-13

Ciasto bez pieczenia z galaretek

Ciasto bez pieczenia z galaretek to idealny deser na upalne lato. Prosty deser, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności. Pyszne ciasto z niską zawartością cukru na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Pyszne ciasto warstwowe z galaretek i owoców

Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta jest minimalna ilość składników i dowolność, jeśli chodzi o smak galaretek i dodane owoce. U mnie ciasto z galaretek jest z dodatkiem nektarynek, ale mogą to być inne ulubione owoce. Unikam jedynie zalewania galaretką kiwi i świeżego ananasa, gdyż zawierają w soku substancję, która utrudnia tężenie galaretki.

Zamiast serka mascarpone można użyć innego np. homogenizowanego serka, aby był tylko co najmniej 2 razy mielony. Nie wiem jak u Was, ale u mnie latem najczęściej na deser powstają ciasta bez pieczenia.
Deser warstwowy z galaretek i mascarpone
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Ilość porcji: 10

Składniki na ciasto bez pieczenia z galaretek:

(silikonowa forma o wymiarach 10 cm x 22 cm x 6 cm)
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • galaretka z owoców leśnych 
  • galaretka brzoskwiniowa 
  • galaretka cytrynowa 
  • duża nektarynka 

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretek?

  1. Do oddzielnych 2 miseczek wlać po 400 ml wrzątku i rozpuścić galaretkę brzoskwiniową i z owoców leśnych. Po rozmieszaniu galaretki wystudzić. 
  2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić. 
  3. Nektarynkę drobno pokroić, włożyć do foremki i zalać wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto.
  4. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki. 
  5. Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami i wstawić na 10 minut do lodówki.
  6. Na masę z serka wylać wystudzoną galaretkę z owoców leśnych i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby warstwy stężały. Ciasto bez pieczenia z galaretek najlepiej kroi się, gdy spędzi w lodówce 12 godzin.
  7. Przed krojeniem wyjąć ciasto z foremki, obracając ją do góry dnem.

    Zobacz również: torcik z kremem bez pieczenia.

4 komentarze:

  1. Lubię takie ciasta, mało roboty i świetny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta są najlepsze zwłaszcza w sezonie letnim :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobny. Super deser na upalne lato! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry