Ciasto bez pieczenia z galaretek to idealny deser na upalne lato. Prosty deser, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności. Pyszne ciasto z niską zawartością cukru na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta jest minimalna ilość składników i dowolność, jeśli chodzi o smak galaretek i dodane owoce. U mnie ciasto z galaretek jest z dodatkiem nektarynek, ale mogą to być inne ulubione owoce. Unikam jedynie zalewania galaretką kiwi i świeżego ananasa, gdyż zawierają w soku substancję, która utrudnia tężenie galaretki.
Zamiast serka mascarpone można użyć innego np. homogenizowanego serka, aby był tylko co najmniej 2 razy mielony. Nie wiem jak u Was, ale u mnie latem najczęściej na deser powstają ciasta bez pieczenia.
Składniki na ciasto bez pieczenia z galaretek:
(silikonowa forma o wymiarach 10 cm x 22 cm x 6 cm)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- galaretka z owoców leśnych
- galaretka brzoskwiniowa
- galaretka cytrynowa
- duża nektarynka
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretek?
- Do oddzielnych 2 miseczek wlać po 400 ml wrzątku i rozpuścić galaretkę brzoskwiniową i z owoców leśnych. Po rozmieszaniu galaretki wystudzić.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić.
- Nektarynkę drobno pokroić, włożyć do foremki i zalać wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto.
- Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki.
- Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami i wstawić na 10 minut do lodówki.
- Na masę z serka wylać wystudzoną galaretkę z owoców leśnych i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby warstwy stężały. Ciasto bez pieczenia z galaretek najlepiej kroi się, gdy spędzi w lodówce 12 godzin.
- Przed krojeniem wyjąć ciasto z foremki, obracając ją do góry dnem.
Zobacz również: torcik z kremem bez pieczenia.
Lubię takie ciasta, mało roboty i świetny efekt :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze zwłaszcza w sezonie letnim :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobny. Super deser na upalne lato! :)
OdpowiedzUsuńRobię takie ciasto,tylko zamiast galaretki z owoców leśnych na dole daje herbatniki i wtedy nie muszę go odwracac,powiększam proporcje,pyszne!
OdpowiedzUsuń