Torcik z kremem bez pieczenia

/ 7

Pyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że trudno zatrzymać się na zjedzeniu tylko jednego kawałka.

Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto na zimno bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż nie trzeba piec, a efekt smakowy powinien zadowolić osoby lubiące ciasta z kremem. Torcik jest kremowy, delikatny w smaku i o umiarkowanej słodyczy.

W znanej sieci można jeszcze dostać w rozsądnej cenie świeże truskawki, nie są one tak aromatyczne, jak w sezonie, ale w tym cieście sprawdzają się doskonale. Mój torcik z kremem jest z dodatkiem borówek i truskawek, ale możecie również użyć innych niezbyt kwaśnych owoców.

Zapewniam, że tym ciastem bez pieczenia sprawicie przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim bliskim. Jedynym problemem po zrobieniu tego torcika jest konieczność odczekania co najmniej 12 godzin, aby ciasto zastygło, a biszkopty zmiękły.

Ciasto należy robić w formie o wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta.
Ciasto z biszkoptami i kremem na zimno

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk) 
  • 200 g podłużnych biszkoptów 

Krem budyniowy: 

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 
  • 750 ml mleka 
  • 200 g masła 
  • 4 łyżki cukru 

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek 
  • 3 - 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 galaretka truskawkowa 

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 5 łyżek zimnej wody 

Dodatkowo:

  • 10 ładnych truskawek 
  • 1 szklanka borówek 
  • 2 galaretki truskawkowe
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. 
    *Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny użyć biszkoptów i herbatników bezglutenowych.

Jak zrobić torcik z kremem bez pieczenia?

  1. Spód foremki wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na dno położyć jeden obok drugiego herbatniki. 
  2. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika wlać budynie dokładnie wymieszać i ciągle mieszając ponownie zagotować, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń wystudzić, aby nie było kożucha, przykryć garnek ręcznikiem papierowym. 
  3. Masło zmiksować i pod koniec dodawać po łyżce wystudzony budyń, miksować do czasu, aż powstanie jednolity krem. 
  4. Krem rozsmarować na herbatnikach i na wierzchu lekko dociskając ułożyć w 1 cm odstępach biszkopty. 
  5. Truskawki oczyścić z szypułek, przekroić na mniejsze cząstki i gotować z dodatkiem cukru i soku z cytryny do czasu, aż się rozpadną i nie będzie surowych truskawek. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z galaretką, aż się ona całkowicie rozpuści (nie gotować). Wystudzony mus wyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. Ciasto wstawić do lodówki. 
  6. Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). 
  7. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec małymi porcjami dodawać wystudzoną żelatynę i miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się żelatyny ze śmietaną. Śmietanę wyłożyć na mus truskawkowy i wyrównać. Truskawki i borówki umyć, osuszyć, a następnie delikatnie dociskając rozłożyć je na śmietanie. Ciasto wstawić na 5 - 10 minut do lodówki, aby nieco stężało.
  8. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać delikatnie na wierzch ciasta. 
  9. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło.

    Zobacz również: sernik z mascarpone bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady