2017-09-10

Kurczak pieczony

Pieczony kurczak soczysty w środku, a do tego jeszcze z chrupiącą skórką to danie obiadowe, które powinno smakować osobom lubiącym drób. Łatwy sposób wykonania i mała ilość składników sprawia, że pysznego kurczaka chętnie przygotują nawet osoby mało obyte w kuchni.

Soczysty kurczak pieczony w piekarniku

Dobry smak kurczaka nie tylko zależy od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Do pieczenia staram się używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia.

Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami i marchewką, co skróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał.
Soczysty kurczak z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1,2 - 1,5 kg kurczaka z wolnego chowu 
  • 2 cebule 
  • 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku 
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 
  • sól i pieprz 
  • 30 g masła 
  • 100 ml wody 
  • 3 średnie marchewki 
  • 3 duże ziemniaki 

Jak zrobić pieczonego kurczaka?

  1. Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić z pozostałości piór i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Mięso natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem. 
  3. Do wnętrza kurczaka włożyć obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz kawałeczki cytryny, odstawić na około godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami. 
  4. Dno brytfanki wyłożyć obranymi marchewkami w całości i przekrojonymi na pół ziemniakami. 
  5. Na warzywach ułożyć piersią do góry przyprawionego kurczaka i do brytfanki wlać wodę. 
  6. Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia. 
  7. Po upieczeniu odczekać 5 minut, aby w mięsie zatrzymał się proces pieczenia.

    Zobacz również: kaczka pieczona z pomarańczami.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry