2017-09-30

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską.

Buraczki do obiadu
Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy wcześniej upiec lub ugotować ze skórką. Moje gotowałam przez godzinę w szybkowarze z dodatkiem niewielkiej ilości wody, ale można gotować je w tradycyjny sposób w wodzie do czasu, aż będą miękkie (widelec po wkłuciu swobodnie się wyjmuje z buraka).

Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋

Smażone buraczki do obiadu

Składniki:

(2 - 3 porcje)
  • 1 kg buraków
  • 1 małe jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz naturalny do smaku 
  • olej do smażenia

Jak zrobić buraczki na ciepło? 

  1. Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. 
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. 
  3. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  4. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez około 20 minut, w trakcie dodać jeszcze kilka łyżek oleju, aby buraki się nie przypaliły. 
  5. Do buraków dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, majeranek, pieprz ziołowy i smażyć jeszcze przez około 10 minut, po czym przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki.

    Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta.

9 komentarzy:

  1. u mnie buraczki na ciepło robiło się całkiem inaczej, ciekawa jestem Twojej wersji

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraczki jako dodatek do praktycznie każdego mięsa :) Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam buraczki - pasują do każdego obiadku :P

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam buraczki na ciepło, zasmażane na zasmażce z mąką lub bez mąki, tak jak tu, z cebulką. Tylko po co czosnek, majeranek i pieprz? Sól, sok z cytryny i cukier to wszystko co wystarczająco dosmacza buraczki. Oczywiście każdy może przyprawiać tak jak lubi... I czy z kilograma buraczków wychodzą 2-3 porcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie buraczki na ciepło zawsze są z majerankiem i czosnkiem, a już pieprz to musi być obowiązkowo. Nigdy żadnej zasmażki z mąki nie robię, wystarczy buraczki nieco dłużej podsmażyć i uzyskują odpowiednią konsystencję i smak.

      Jeśli chodzi o porcje, to zależy od apetytu. Według mnie, do obiadu dla 3 osób na pewno wystarczy.

      Usuń
    2. dla 3 osób? nawet dla 4-5 wystarczy :) Czosnek ewentualnie do sałatki z buraczków na zimno, natomiast pieprz i majeranek do żadnych buraczków, do kapusty smakowo i zdrowotnie. Jeśli skuszę się przyprawić buraczki tak jak w tym przepisie, to podzielę się wrażeniami. Tak bardzo lubimy buraczki, że zjemy na pewno, choćby z czosnkiem i pieprzem. Pozdrawiam, nie młoda już kucharka:)

      Usuń
    3. Uwielbiam buraczki, a ze smakiem jest tak jak z gustem, jeden lubi złoto drugi srebro i każdemu jest z tym dobrze :) Również mam swoje lata i często lubię eksperymentować w kuchni, ale co do buraczków mój gust jak na razie się nie zmienia. Mam nadzieję, że moja wersja buraczków również Pani posmakuje.
      Miłego dnia życzę :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry