Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską.
Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋
Składniki:
(2 - 3 porcje)
- 1 kg buraków
- 1 małe jabłko
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz naturalny do smaku
- olej do smażenia
Jak zrobić buraczki na ciepło?
- Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez około 20 minut, w trakcie dodać jeszcze kilka łyżek oleju, aby buraki się nie przypaliły.
- Do buraków dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, majeranek, pieprz ziołowy i smażyć jeszcze przez około 10 minut, po czym przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki.
Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta.
u mnie buraczki na ciepło robiło się całkiem inaczej, ciekawa jestem Twojej wersji
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki jako dodatek do praktycznie każdego mięsa :) Ekstra!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam buraczki - pasują do każdego obiadku :P
OdpowiedzUsuńPyszne buraczki, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń