Translate

27 października 2016

Burak pieczony z cukinią i serem feta

Smaczna i bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Pieczony burak, pieczona cukinia, a do tego towarzystwo sera feta, który idealnie podkreśla ich smak. Zdrowa fit przystawka.


Zdrowa fit przekąska z buraka

Przekąska praktycznie sama się robi, nasz wkład pracy ogranicza się przede wszystkim  do pokrojenia i złożenia dania. Nie trzeba stać i pichcić godzinami w kuchni, buraki śmiało można upiec wcześniej.

Taka przekąska jest lekkostrawna, smaczna, zdrowa i dosyć sycąca. Z przyjemnością zjadam ją na lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby niejedzące mięsa mogą je również przygotować.

Zdrowa przekąska z buraka

Składniki:

(dla 2 osób)
  • 2 średnie buraki
  • 1 cukinia
  • 100 g sera feta
  • 2 kabanosy (opcjonalnie)
  • świeży rozmaryn (opcjonalnie)

Sos winegret:

  • 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i sól do smaku

    dodatkowo:
  • oliwa do posmarowania cukinii
Zdrowa przekąska z buraka i cukinii

Jak upiec buraki i cukinię?

  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny (czas zależy od wielkości buraka). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w 0,5 cm plastry.
  2. Cukinię umyć, pokroić w 0,5 cm plasterki, każdy plaster posmarować z obu stron oliwą, delikatnie oprószyć solą i położyć na nim listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić.
  3. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii.
  5. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy cukinii.
  6. Układać najpierw plaster buraka, na nim plaster cukinii, a na wierzchu ser i kawałeczek kabanosa. Wszystko polać delikatnie sosem winegret.

    Zobacz również:
    sałatka z pieczonymi burakami.

2 komentarze:

  1. Lubię takie przekąski. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, smacznie, tanio, a do tego zdrowo, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: