Ciasto mus czekoladowy z malinami

/ 10

Bez pieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje.

Pyszne ciasto czekoladowe bez pieczenia z malinami

Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao, wtedy mus jest bardziej sztywny i nie jest zbyt słodki.

Koniecznie zróbcie go z malinami, które świetnie przełamują jednolity smak musu i dodają pysznej owocowej nuty. W najbliższej okolicy nie mogłam dostać świeżych malin, wykorzystałam więc mrożone, które w tym przypadku świetnie się sprawdziły. Jeśli macie świeże maliny to po prostu połóżcie je na spód bez gotowania.

Sam mus zachowałby swoją formę po schłodzeniu i bez dodatku żelatyny, ale w taki upał nie ryzykowałam i usztywniłam go niewielką ilością żelatyny. Mam nadzieję, że lubicie czekoladę tak, jak ja 💗
Mus czekoladowy z malinami bez pieczenia
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Ilość porcji: 14

Składniki na mus czekoladowy:

(forma rozpinana o średnicy 26 cm)

Mus z czekolady:

  • 200 g czekolady deserowej (u mnie z 70% kakao) 
  • 600 ml śmietany 30% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki)

Spód do ciasta:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • płatki migdałowe do dekoracji

Maliny:

  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka żelatyny w proszku
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto mus czekoladowy z malinami?

  1. Czekolady rozpuścić w podgrzanych 300 ml śmietany (nie gotować), wystudzić i dobrze schłodzić, nawet przez 2 - 3 godziny.
  2. Zimną czekoladę miksować na wolnych obrotach, aż będzie puszysta.
  3. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  4. Wystudzoną żelatynę zmiksować z czekoladą.
  5. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników. 
  6. Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów.

Spód do ciasta bez pieczenia:

  1. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku. 
  2. Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki z masłem, które wyrównać łyżką.

Maliny:

  1. Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny około 10 - 15 minut.
  2. Następnie zdjąć z palnika i wymieszać w nich wcześniej zalaną kilkoma łyżkami zimnej wody napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić.
  3. Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników.
  4. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem.

    Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno.

Komentarze

  1. Ten mus wygląda bardzo smakowicie, a że czekoladę uwielbiam to może, kiedyś się skuszę i go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, lubię wszystko co jest z czekoladą ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie :) Aż ma się ochotę na kawałeczek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suuuper się prezentuje! Zjadłabym takie ciasto z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. NA upały w sam raz zjadłam bym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pyszności! genialnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. To chodzi oczywiście o śmietankę słodką 30 proc., a nie o śmietanę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, słodka śmietanka 30%, którą się ubija.

      Usuń
  8. Przepis beznadziejnie napisany gdzie dajemy 1/2 szklanki cukru, która jest wymieniona w musie czekoladowym,co z malinami dałam 1łyżeczkę żelatyny a one są płynne ile czekać aż zgenstnieją całą noc w lodówce czy już mi nie zgenstnieją???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście w opisie zgubiłam cukier puder, już poprawiłam. Puder dodać do 2 części śmietany, którą się miksuje na sztywno.

      Maliny gotować do czasu, aż nieco odparują i zaczną gęstnieć, przyklejać się do łyżki. Maliny zawierają sporo pektyn, które pod wpływem temperatury zagęszczają płyn. Ta łyżeczka żelatyny to tak profilaktycznie, gdyż deser był robiony latem. Zimą jej nie dodaję, gdyż ugotowane maliny wychodzą dość gęste.
      Aby żelatyna z malinami szybciej zaczęła tężeć, można naczynie wstawić przed posmarowaniem na chwilę do zamrażarki (ale tylko na chwilę).

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady