2018-08-04

Ciasto mus czekoladowy z malinami

Bez pieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje.

Pyszne ciasto czekoladowe bez pieczenia z malinami

Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao, wtedy mus jest bardziej sztywny i nie jest zbyt słodki.

Koniecznie zróbcie go z malinami, które świetnie przełamują jednolity smak musu i dodają pysznej owocowej nuty. W najbliższej okolicy nie mogłam dostać świeżych malin, wykorzystałam więc mrożone, które w tym przypadku świetnie się sprawdziły. Jeśli macie świeże maliny to po prostu połóżcie je na spód bez gotowania.

Sam mus zachowałby swoją formę po schłodzeniu i bez dodatku żelatyny, ale w taki upał nie ryzykowałam i usztywniłam go niewielką ilością żelatyny. Mam nadzieję, że lubicie czekoladę tak, jak ja 💗
Mus czekoladowy z malinami bez pieczenia
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Ilość porcji: 14

Składniki na mus czekoladowy:

(forma rozpinana o średnicy 26 cm)

Mus z czekolady:

  • 200 g czekolady deserowej (u mnie z 70% kakao) 
  • 600 ml śmietany 30% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki)

Spód do ciasta:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • płatki migdałowe do dekoracji

Maliny:

  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka żelatyny w proszku
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto mus czekoladowy z malinami?

  1. Czekolady rozpuścić w podgrzanych 300 ml śmietany (nie gotować), wystudzić i dobrze schłodzić, nawet przez 2 - 3 godziny.
  2. Zimną czekoladę miksować na wolnych obrotach, aż będzie puszysta.
  3. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  4. Wystudzoną żelatynę zmiksować z czekoladą.
  5. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników. 
  6. Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów.

Spód do ciasta bez pieczenia:

  1. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku. 
  2. Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki z masłem, które wyrównać łyżką.

Maliny:

  1. Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny około 10 - 15 minut.
  2. Następnie zdjąć z palnika i wymieszać w nich wcześniej zalaną kilkoma łyżkami zimnej wody napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić.
  3. Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników.
  4. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem.

    Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno.

10 komentarzy:

  1. Ten mus wygląda bardzo smakowicie, a że czekoladę uwielbiam to może, kiedyś się skuszę i go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, lubię wszystko co jest z czekoladą ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie :) Aż ma się ochotę na kawałeczek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suuuper się prezentuje! Zjadłabym takie ciasto z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. NA upały w sam raz zjadłam bym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pyszności! genialnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. To chodzi oczywiście o śmietankę słodką 30 proc., a nie o śmietanę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, słodka śmietanka 30%, którą się ubija.

      Usuń
  8. Przepis beznadziejnie napisany gdzie dajemy 1/2 szklanki cukru, która jest wymieniona w musie czekoladowym,co z malinami dałam 1łyżeczkę żelatyny a one są płynne ile czekać aż zgenstnieją całą noc w lodówce czy już mi nie zgenstnieją???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście w opisie zgubiłam cukier puder, już poprawiłam. Puder dodać do 2 części śmietany, którą się miksuje na sztywno.

      Maliny gotować do czasu, aż nieco odparują i zaczną gęstnieć, przyklejać się do łyżki. Maliny zawierają sporo pektyn, które pod wpływem temperatury zagęszczają płyn. Ta łyżeczka żelatyny to tak profilaktycznie, gdyż deser był robiony latem. Zimą jej nie dodaję, gdyż ugotowane maliny wychodzą dość gęste.
      Aby żelatyna z malinami szybciej zaczęła tężeć, można naczynie wstawić przed posmarowaniem na chwilę do zamrażarki (ale tylko na chwilę).

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry