2018-08-04

Ciasto mus czekoladowy z malinami

Bez pieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje.

Pyszne ciasto czekoladowe bez pieczenia z malinami

Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao, wtedy mus jest bardziej sztywny i nie jest zbyt słodki.

Koniecznie zróbcie go z malinami, które świetnie przełamują jednolity smak musu i dodają pysznej owocowej nuty. W najbliższej okolicy nie mogłam dostać świeżych malin, wykorzystałam więc mrożone, które w tym przypadku świetnie się sprawdziły. Jeśli macie świeże maliny to po prostu połóżcie je na spód bez gotowania.

Sam mus zachowałby swoją formę po schłodzeniu i bez dodatku żelatyny, ale w taki upał nie ryzykowałam i usztywniłam go niewielką ilością żelatyny. Mam nadzieję, że lubicie czekoladę tak, jak ja 💗
Mus czekoladowy z malinami bez pieczenia
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Ilość porcji: 14

Składniki na mus czekoladowy:

(forma rozpinana o średnicy 26 cm)

Mus z czekolady:

  • 200 g czekolady deserowej (u mnie z 70% kakao) 
  • 600 ml śmietany 30% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki)

Spód do ciasta:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • płatki migdałowe do dekoracji

Maliny:

  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka żelatyny w proszku
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto mus czekoladowy z malinami?

  1. Czekolady rozpuścić w podgrzanych 300 ml śmietany (nie gotować), wystudzić i dobrze schłodzić, nawet przez 2 - 3 godziny.
  2. Zimną czekoladę miksować na wolnych obrotach, aż będzie puszysta.
  3. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  4. Wystudzoną żelatynę zmiksować z czekoladą.
  5. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników. 
  6. Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów.

Spód do ciasta bez pieczenia:

  1. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku. 
  2. Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki z masłem, które wyrównać łyżką.

Maliny:

  1. Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny około 10 - 15 minut.
  2. Następnie zdjąć z palnika i wymieszać w nich wcześniej zalaną kilkoma łyżkami zimnej wody napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić.
  3. Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników.
  4. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem.

    Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno.

6 komentarzy:

  1. Ten mus wygląda bardzo smakowicie, a że czekoladę uwielbiam to może, kiedyś się skuszę i go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, lubię wszystko co jest z czekoladą ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie :) Aż ma się ochotę na kawałeczek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suuuper się prezentuje! Zjadłabym takie ciasto z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. NA upały w sam raz zjadłam bym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pyszności! genialnie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry