Bez pieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje.
Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao, wtedy mus jest bardziej sztywny i nie jest zbyt słodki.
Koniecznie zróbcie go z malinami, które świetnie przełamują jednolity smak musu i dodają pysznej owocowej nuty. W najbliższej okolicy nie mogłam dostać świeżych malin, wykorzystałam więc mrożone, które w tym przypadku świetnie się sprawdziły. Jeśli macie świeże maliny to po prostu połóżcie je na spód bez gotowania.
Sam mus zachowałby swoją formę po schłodzeniu i bez dodatku żelatyny, ale w taki upał nie ryzykowałam i usztywniłam go niewielką ilością żelatyny. Mam nadzieję, że lubicie czekoladę tak, jak ja 💗
Składniki na mus czekoladowy:
(forma rozpinana o średnicy 26 cm)Mus z czekolady:
- 200 g czekolady deserowej (u mnie z 70% kakao)
- 600 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki)
Spód do ciasta:
- 150 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
- płatki migdałowe do dekoracji
Maliny:
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 6 łyżek cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka żelatyny w proszku
Jak zrobić ciasto mus czekoladowy z malinami?
- Czekolady rozpuścić w podgrzanych 300 ml śmietany (nie gotować), wystudzić i dobrze schłodzić, nawet przez 2 - 3 godziny.
- Zimną czekoladę miksować na wolnych obrotach, aż będzie puszysta.
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Wystudzoną żelatynę zmiksować z czekoladą.
- Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników.
- Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów.
Spód do ciasta bez pieczenia:
- Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku.
- Na spodzie formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki z masłem, które wyrównać łyżką.
Maliny:
- Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny około 10 - 15 minut.
- Następnie zdjąć z palnika i wymieszać w nich wcześniej zalaną kilkoma łyżkami zimnej wody napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić.
- Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników.
- Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem.
Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno.
Ten mus wygląda bardzo smakowicie, a że czekoladę uwielbiam to może, kiedyś się skuszę i go zrobię :)
OdpowiedzUsuńPychotka, lubię wszystko co jest z czekoladą ❤❤❤
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie :) Aż ma się ochotę na kawałeczek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńSuuuper się prezentuje! Zjadłabym takie ciasto z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńNA upały w sam raz zjadłam bym kawałek
OdpowiedzUsuńależ pyszności! genialnie wygląda
OdpowiedzUsuńTo chodzi oczywiście o śmietankę słodką 30 proc., a nie o śmietanę
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, słodka śmietanka 30%, którą się ubija.
Usuń