Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia

/ 17

Delikatne w smaku ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia jest łatwe do zrobienia. Pyszne ciasto, które jest niezbyt słodkie i śmiało, można je podać dzieciom. Przepis na łatwy deser, który zrobi nawet osoba mało obyta z wypiekami.

Biszkopty przełożone kremem i marmoladą z polewą z czekolady

Na uwagę zasługuje aksamitna i niekrusząca się polewa czekoladowa. Dzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem i marmoladą.

Do zrobienia marmolady, można użyć ulubionych owoców. U mnie marmoladka zrobiona jest ze słodkich śliwek i brzoskwiń, dobrze sprawdzą się na pewno jabłka bez skórki.

Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia jest mało wymagające, jeśli chodzi o przygotowanie, ale dostarcza dużo przyjemności w czasie jedzenia.
Ciasto na zimno z kremem i biszkoptami, polane polewą czekoladową
Czas przygotowania: 40 minut + studzenie
Ilość porcji: 24

Składniki na ciasto z kremem budyniowym:

(na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (w sumie 80 g)
  • 700 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła

Marmolada owocowa:

  • 500 g śliwek
  • 3 duże brzoskwinie
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 400 ml śmietany 30%
  • 15 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • 300 g małych biszkoptów
  • płatki migdałowe do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia?

Masa budyniowa:

  1. 500 ml mleka zagotować z cukrem, dodać rozmieszane w 200 ml mleka budynie i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
  2. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i dokładnie wystudzić.
  3. Masło zmiksować i pod koniec stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń. Miksować do połączenia się składników i powstania jednolitego puszystego kremu. 
  4. Na dno foremki wyłożonej biszkoptami położyć krem budyniowy, a na wierzch warstwę z biszkoptów. Wstawić na 5 minut do lodówki.
  5. Na biszkoptach rozsmarować gęstniejącą wystudzoną marmoladę i wstawić na 5 minut do lodówki.
  6. Wierzch ciasta polać polewą z czekolady i udekorować płatkami migdałów.
  7. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, aby masy zastygły, a biszkopty zmiękły.

Marmolada owocowa:

  1. Śliwki wypestkować, pokroić w bardzo drobną kostkę i gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż się rozpadną.
  2. Brzoskwinie pozbawić pestek, drobno pokroić i gotować razem ze śliwkami, aż nie będą wyczuwalne twarde kawałeczki.
  3. Marmoladę zdjąć z palnika i dodać namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować).
  4. Marmoladę wystudzić i wyłożyć na biszkopty.
  5. Można również wykorzystać gotową gęstą marmoladę owocową, którą przed wyłożeniem lekko podgrzać, aby dała się rozsmarować.

Polewa z czekolady:

  1. Do połamanej na mniejsze kawałki czekolady, dodać 150 ml śmietany i rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą.
  2. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  3. Pozostałą śmietanę ubić, pod koniec dodając na przemian po łyżce zimną czekoladę i żelatynę.
  4. Polewę wylać na ciasto posmarowane marmoladę.

    Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia.

Komentarze

  1. Podoba mi się ta niekrusząca polewa. Całość po prostu wygląda zjawiskowo, aż chciałoby się zjeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne ciacho! Brawo:) A polewa... poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda to ciasto, aż trudno uwierzyć, że bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta bardzo lubię, a dodatkowym plusem jest to, że bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak już mówiłam - a raczej pisałam - jak bez pieczenia to zapisuję przepis :D <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę że pyszne trzeba zrobić i zajadac

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow wyglada apetycznie,musz koniecznie podkraść przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie. Wygląda To. Ciasto Musze Wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. o! idealny przepis dla mnie i jeszcze bez pieczenia. Cudo

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam wg przepisu,palce lizac :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niebo w gebie!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szukałam akurat nietypowego przepisu na deser i znalazłam. Mam nadzieje, że wyjdzie mi takie pyszne jak Pani.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda naprawdę nieziemsko i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakich innych owoców można użyć do zrobienia marmolady poza sezonem na śliwki i brzoskwinie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i również serdecznie pozdrawiam 🙂 W tym przypadku na pewno świetnie sprawdzą się jabłka, które dostępne są przez cały rok. Można również wykorzystać dostępne w sklepach prażone jabłka ze słoika, aby tylko były gęste.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *