Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami

/ 6

Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami to idealne ciasto do zrobienia latem na deser. Lekki i niezbyt słodki krem z jogurtu wspaniale pasuje do galaretek i owoców. Pyszne ciasto, które na pewno warto podać na deser dzieciom. Biszkopt z galaretką jest tak dobry, że zjedzenie jednego kawałka to za mało. Domowy biszkopt z owocami pasuje na co dzień i od święta.

Ciasto z kremem, galaretką i owocami
Do przełożenia ciasta z galaretkami i owocami stworzyłam bardzo lekki krem z jogurtu greckiego. Bardzo lubię kremy budyniowe, ale na lato wolę coś lżejszego i bardziej odświeżającego. Biszkopt z owocami można zrobić z ulubionymi galaretkami i niezbyt kwaśnymi dojrzałymi owocami.

Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami jest łatwy do zrobienia. Trudność jedynie może sprawić wyczucie momentu, gdy rozpoczyna się moment tężenia galaretek. Jeśli galaretka zetnie się zbyt szybko, można wstawić ją na kilka minut do naczynia z gorącą wodą, aby nieco się poluzowała (nie gotować). 
Ciasto biszkoptowe z kremem i owocami w galaretce
Ilość porcji: 28
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 239 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 34 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na biszkopt z kremem jogurtowym i owocami

Składniki na biszkopt z kremem jogurtowym:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 250 g cukru
  • 210 g mąki pszennej typ 450
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowy:

  • 400 ml jogurtu typu greckiego (schłodzić)
  • 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 8 - 10 łyżek cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
  • 4 galaretki (2 pomarańczowe i 2 wiśniowe)
  • Dojrzałe owoce sezonowe (u mnie morele i czereśnie)

    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
    Opis krok po kroku

Jak zrobić biszkopt z kremem jogurtowym i owocami?

Biszkopt:

  1. Jajka miksować dodając stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jasny.
  2. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodając delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą z jajek. W tym przypadku można nawet krótko zamieszać mikserem na niskich obrotach.
  3. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Dobrze sprawdzi się forma z otwieranym brzegiem.
  4. Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy obracając go tak, aby spód był na górze, wtedy wierzch ciasta będzie równy.
  5. Ciasto przekroić w poprzek na 2 równe części i przełożyć je kremem z jogurtu, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Jeśli mamy brzeg od otwieranej formy proponuję go teraz założyć wokół ciasta, będzie miało lepszy kształt i krem nie wysunie się poza brzegi, ani później galaretka. Ten sam efekt uzyskamy, gdy będziemy przekładać biszkopt w formie, w której był pieczony.
  6. Na wierzch ciasta wyłożyć najpierw lekko tężejące galaretki pomarańczowe i powkładać w nie owoce, a następnie zalać lekko tężejącymi galaretkami wiśniowymi.
  7. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, chociaż da się już ukroić po około 5 godzinach przechowywania w lodówce.

Krem jogurtowy:

  1. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jogurtu.
  3. Jogurt chwilę zmiksować i partiami dodawać do ubitej śmietany, krótko miksować.
  4. Do masy dodawać po kilka łyżek tężejącej galaretki i miksować tylko do połączenia się składników.
  5. Krem powinien zacząć lekko gęstnieć, wtedy wyłożyć na biszkopt.
Dodatki:
  1. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody i tak samo zrobić w oddzielnym naczyniu z wiśniowymi, odstawić do wystudzenia.
  2. Owoce umyć, osuszyć, czereśnie wydrylować, jeśli są duże przekroić na pół, a morele po wyjęciu pestek pokroić w plasterki.

    Zobacz również: ciasto biszkoptowe skubane.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady