2018-07-14

Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami

Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami to idealne ciasto do zrobienia latem na deser. Lekki i niezbyt słodki krem z jogurtu wspaniale pasuje do galaretek i owoców. Pyszne ciasto, które na pewno warto podać na deser dzieciom. Ciasto jest tak dobre, że zjedzenie jednego kawałka to zbyt mało. 

Ciasto z kremem, galaretką i owocami
Do przełożenia ciasta z galaretkami i owocami stworzyłam bardzo lekki krem z jogurtu greckiego. Bardzo lubię kremy budyniowe, ale na lato wolę coś lżejszego i bardziej odświeżającego. Biszkopt można zrobić z ulubionymi galaretkami i niezbyt kwaśnymi dojrzałymi owocami.

Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami jest łatwy do zrobienia. Trudność jedynie może sprawić wyczucie momentu, gdy rozpoczyna się moment tężenia galaretek. Jeśli galaretka zetnie się zbyt szybko, można wstawić ją na kilka minut do naczynia z gorącą wodą, aby nieco się poluzowała (nie gotować). 
Ciasto biszkoptowe z kremem i owocami w galaretce
Ilość porcji: 28
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie

Składniki na biszkopt z kremem jogurtowym:

(na formę o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 250 g cukru
  • 210 g mąki pszennej typ 450
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowy:

  • 400 ml jogurtu typu greckiego (schłodzić)
  • 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 8 - 10 łyżek cukru pudru
  • galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 4 galaretki (2 pomarańczowe i 2 wiśniowe)
  • Dojrzałe owoce sezonowe (u mnie morele i czereśnie)

Jak zrobić biszkopt z kremem jogurtowym i owocami?

Biszkopt:

  1. Jajka miksować dodając stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jasny.
  2. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodając delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą z jajek. W tym przypadku można nawet krótko zamieszać mikserem na niskich obrotach.
  3. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Dobrze sprawdzi się forma z otwieranym brzegiem.
  4. Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy obracając go tak, aby spód był na górze, wtedy wierzch ciasta będzie równy.
  5. Ciasto przekroić w poprzek na 2 równe części i przełożyć je kremem z jogurtu, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Jeśli mamy brzeg od otwieranej formy proponuję go teraz założyć wokół ciasta, będzie miało lepszy kształt i krem nie wysunie się poza brzegi, ani później galaretka. Ten sam efekt uzyskamy, gdy będziemy przekładać biszkopt w formie, w której był pieczony.
  6. Na wierzch ciasta wyłożyć najpierw lekko tężejące galaretki pomarańczowe i powkładać w nie owoce, a następnie zalać lekko tężejącymi galaretkami wiśniowymi.
  7. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, chociaż da się już ukroić po około 5 godzinach przechowywania w lodówce.

Krem jogurtowy:

  1. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jogurtu.
  3. Jogurt chwilę zmiksować i partiami dodawać do ubitej śmietany, krótko miksować.
  4. Do masy dodawać po kilka łyżek tężejącej galaretki i miksować tylko do połączenia się składników.
  5. Krem powinien zacząć lekko gęstnieć, wtedy wyłożyć na biszkopt.

Dodatki:

  1. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody i tak samo zrobić w oddzielnym naczyniu z wiśniowymi, odstawić do wystudzenia.
  2. Owoce umyć, osuszyć, czereśnie wydrylować, jeśli są duże przekroić na pół, a morele po wyjęciu pestek pokroić w plasterki.

    Zobacz również: ciasto biszkoptowe skubane.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry