Pieczony udziec z indyka w musztardzie

/ 6

Soczysty i bardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka w musztardzie to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia.

Indyk pieczony w marynacie z musztardy francuskiej
Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie. 

Udziec z indyka można upiec razem z kością, jeśli będzie jedzony na ciepło. Polecam jednak wyjęcie kości i wtedy po schłodzeniu świetnie smakuje, jako wędlina na kanapki. Uwielbiam tak przyprawionego indyka, gdyż mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i soczyste.
Udziec indyka w musztardzie Dijon

Składniki:

  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka kolendry
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka masła

Jak zrobić pieczony udziec z indyka w musztardzie?

  1. Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.
  2. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie nie ma skóry.
  3. Udziec natrzeć z obu stron solą i pieprzem.
  4. Z musztardy, oliwy, papryki, kolendry, miodu i soku z cytryny rozmieszać marynatę i posmarować nią indyka.
  5. Brzegi udźca podwinąć pod spód, aby nadać mu kształt. Włożyć do brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił.
  7. Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać do rondelka, zagęścić śmietaną 30% i gotować, aż odpowiednio się zredukuje. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Udziec świetnie smakuje podany na ciepło z ryżem i sałatką z kalafiora i ogórka lub schłodzony na kanapkach.

    Zobacz również: soczysty udziec z indyka.

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne mięsko :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się składa, że bardzo lubię wszelakie potrawy z dodatkiem tej musztardy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musztarda francuska nadaje mięsu ostrzejszy smak. Mi taki indyk odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na przygotowanie indyka. Moja teściowa daje musztardę do wszystkich mięs i są pyszne. A ja sobie całkowicie o tym dodatku zapomniałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. 1,15h i mięso będzie gotowe? Jasne...powodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczenia mięs zazwyczaj stosuję zasadę opisaną w przepisie na Soczysty udziec z indyka. Czas pieczenia zależy od rodzaju i jakości mięsa, a także mocy posiadanego piekarnika. Drób jest delikatnym mięsem i łatwo go przesuszyć. W tym przypadku udziec był gotowy już po 75 minutach i wystarczyło tylko odstawić pod przykryciem na 7 - 10 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia. Zawsze należy sprawdzić, czy mięso jest upieczone.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady