Pieczony udziec z indyka w musztardzie

/ 6

Soczysty i bardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka w musztardzie to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia.

Indyk pieczony w marynacie z musztardy francuskiej
Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie. 

Udziec z indyka można upiec razem z kością, jeśli będzie jedzony na ciepło. Polecam jednak wyjęcie kości i wtedy po schłodzeniu świetnie smakuje, jako wędlina na kanapki. Uwielbiam tak przyprawionego indyka, gdyż mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i soczyste.
Udziec indyka w musztardzie Dijon

Składniki:

  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka kolendry
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka masła

Jak zrobić pieczony udziec z indyka w musztardzie?

  1. Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.
  2. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie nie ma skóry.
  3. Udziec natrzeć z obu stron solą i pieprzem.
  4. Z musztardy, oliwy, papryki, kolendry, miodu i soku z cytryny rozmieszać marynatę i posmarować nią indyka.
  5. Brzegi udźca podwinąć pod spód, aby nadać mu kształt. Włożyć do brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił.
  7. Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać do rondelka, zagęścić śmietaną 30% i gotować, aż odpowiednio się zredukuje. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Udziec świetnie smakuje podany na ciepło z ryżem i sałatką z kalafiora i ogórka lub schłodzony na kanapkach.

    Zobacz również: soczysty udziec z indyka.

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne mięsko :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się składa, że bardzo lubię wszelakie potrawy z dodatkiem tej musztardy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musztarda francuska nadaje mięsu ostrzejszy smak. Mi taki indyk odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na przygotowanie indyka. Moja teściowa daje musztardę do wszystkich mięs i są pyszne. A ja sobie całkowicie o tym dodatku zapomniałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. 1,15h i mięso będzie gotowe? Jasne...powodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczenia mięs zazwyczaj stosuję zasadę opisaną w przepisie na Soczysty udziec z indyka. Czas pieczenia zależy od rodzaju i jakości mięsa, a także mocy posiadanego piekarnika. Drób jest delikatnym mięsem i łatwo go przesuszyć. W tym przypadku udziec był gotowy już po 75 minutach i wystarczyło tylko odstawić pod przykryciem na 7 - 10 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia. Zawsze należy sprawdzić, czy mięso jest upieczone.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *