2018-07-06

Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami

Lekkie i przyjemnie kremowe ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami to wspaniały deser na lato. Krem mocno cytrynowy w połączeniu z delikatną pianką ze śmietany świetnie uzupełnia frużelina z malin. 

Deser z malinami i kremem cytrynowym
Pomijając czas studzenia i chłodzenia, samo przygotowanie ciasta cytrynowego nie zajmuje zbyt dużo czasu. Deser przygotowałam bez pieczenia na herbatnikach. Jeśli ciasto ma być podane na większym przyjęciu, polecam zrobić je na cienkim biszkopcie, wtedy będzie lepiej wyglądać i będzie wyższe.

Ciasto cytrynowe bez pieczenia można zrobić w wersji podstawowej bez borówek, chociaż ich smak przyjemnie łączy się z kremem cytrynowym. Krem cytrynowy jest bardzo lekki, podczas jedzenia ciasto rozpływa się w ustach i trudno odmówić kolejnego kawałka. Ciasto pomimo kremowej struktury bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w temperaturze pokojowej.
Ciasto na zimno z kremem cytrynowym i frużeliną z malin
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie

Składniki na ciasto cytrynowe:

(na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)

Krem cytrynowy:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • szklanka cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła

Pianka:

  • 600 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru pudru

Frużelina z malin:

  • 500 g malin
  • 8 - 10 łyżek cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g borówki amerykańskiej (opcjonalnie) 
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Przygotowanie ciasta cytrynowego bez pieczenia z malinami:

Krem cytrynowy:

  1. Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny.
  2. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa.
  3. Masę dokładnie wystudzić.
  4. Zmiksować masło i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzoną masę z budyniu. Powinien powstać jednolity i puszysty krem.
  5. Krem przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, które wcześniej posmarować wodą rozmieszaną z cukrem i cytryną. W krem powciskać umyte i osuszone borówki. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

Frużelina z malin:

  1. Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez około 10 minut, po czym dodać rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną i gotować około 3 minut. Ilość cukru dopasować do stopnia kwaśności malin.
  2. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuścić w gorącej masie z malin (nie gotować). Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka:

  1. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Piankę wyłożyć na krem cytrynowy i wstawić na 10 minut do lodówki.
  4. Następnie na wierzch wyłożyć frużelinę malinową i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

    Zobacz również: ciasto z jogurtu na zimno.

7 komentarzy:

  1. super ciasto w sam raz na lato

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie, a po przeczytaniu składu, nabrałam ochoty aby je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciasto i na pewno mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! To musi być pyszne ciasto :) Oj, nie skończyło by się u mnie na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry