Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami

/ 7

Lekkie i przyjemnie kremowe ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami to wspaniały deser na lato. Krem mocno cytrynowy w połączeniu z delikatną pianką ze śmietany świetnie uzupełnia frużelina z malin. 

Deser z malinami i kremem cytrynowym
Pomijając czas studzenia i chłodzenia, samo przygotowanie ciasta cytrynowego nie zajmuje zbyt dużo czasu. Deser przygotowałam bez pieczenia na herbatnikach. Jeśli ciasto ma być podane na większym przyjęciu, polecam zrobić je na cienkim biszkopcie, wtedy będzie lepiej wyglądać i będzie wyższe.

Ciasto cytrynowe bez pieczenia można zrobić w wersji podstawowej bez borówek, chociaż ich smak przyjemnie łączy się z kremem cytrynowym. Krem cytrynowy jest bardzo lekki, podczas jedzenia ciasto rozpływa się w ustach i trudno odmówić kolejnego kawałka. Ciasto pomimo kremowej struktury bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w temperaturze pokojowej.
Ciasto na zimno z kremem cytrynowym i frużeliną z malin
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie

Składniki na ciasto cytrynowe:

(na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)

Krem cytrynowy:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • szklanka cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła

Pianka:

  • 600 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru pudru

Frużelina z malin:

  • 500 g malin
  • 8 - 10 łyżek cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g borówki amerykańskiej (opcjonalnie) 
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Przygotowanie ciasta cytrynowego bez pieczenia z malinami:

Krem cytrynowy:

  1. Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny.
  2. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa.
  3. Masę dokładnie wystudzić.
  4. Zmiksować masło i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzoną masę z budyniu. Powinien powstać jednolity i puszysty krem.
  5. Krem przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, które wcześniej posmarować wodą rozmieszaną z cukrem i cytryną. W krem powciskać umyte i osuszone borówki. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

Frużelina z malin:

  1. Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez około 10 minut, po czym dodać rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną i gotować około 3 minut. Ilość cukru dopasować do stopnia kwaśności malin.
  2. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuścić w gorącej masie z malin (nie gotować). Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka:

  1. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Piankę wyłożyć na krem cytrynowy i wstawić na 10 minut do lodówki.
  4. Następnie na wierzch wyłożyć frużelinę malinową i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

    Zobacz również: ciasto z jogurtu na zimno.

Komentarze

  1. super ciasto w sam raz na lato

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie, a po przeczytaniu składu, nabrałam ochoty aby je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto i na pewno mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! To musi być pyszne ciasto :) Oj, nie skończyło by się u mnie na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady