2018-07-09

Sos bolognese

Łatwy do zrobienia, smaczny i bardzo sycący włoski sos bolognese. Można go wykorzystać do przygotowania lazanii lub podać z makaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim.

Włoski sos boloński do makaronu z mięsa i pomidorów
Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane.

Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i dużo nie traci na smaku po podgrzaniu. 

Gwarantuję, że jeśli zrobicie w taki sposób sos bolognese, nigdy nie powrócicie do skróconej, szybkiej i niezbyt smacznej wersji. U mnie właśnie tak było, teraz wolę poświęcić nieco więcej czasu i przygotować wersję doskonałą.

Sos z mięsa mielonego i pomidorów z makaronem spaghetti
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki na sos bolognese:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 250 ml mleka lub śmietany 30%
  • 300 ml białego lub czerwonego wina
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oregano
  • sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku

Jak zrobić prawdziwy sos bolognese?

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  4. Masło rozgrzać w głębokiej patelni i podsmażyć boczek, przyrumienić cebulę oraz czosnek.
  5. Następnie dodać selera i marchew, smażyć około 5 minut, po czym dodać rozdrobnione mielone mięso i smażyć, aż się delikatnie przyrumieni.
  6. Do mięsa dodać pomidory, wino, cynamon, oregano i łyżeczkę mielonego pieprzu, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut.
  7. Dodać passatę pomidorową i mleko, dusić pod przykryciem około 90 minut.
  8. Dodać koncentrat i sól, wszystko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. 
  9. Najlepiej podawać z ugotowanym al'dente makaronem tagliatelle.

    Zobacz również: spaghetti carbonara.

4 komentarze:

  1. Makaron z takim sosem smakuje wyśmienicie. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, klasyka zawsze smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania bardzo lubię :) Pyszny sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi wybornie! To jedno z moich ulubionych dań i fajnie, że mogę sobie taki przepis zapisać w zakładkach :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj