Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową

/ 7

Kremowe ciasto krówka bez pieczenia z wyraźną nutą kawową, która świetnie ożywia smak ciasta. Pyszne ciasto na niezbyt słodki deser na pewno posmakuje wszystkim łasuchom i wielbicielom kawy. Masa krówkowa (kajmak) w połączeniu z kawą to para idealna.

Herbatniki przełożone kremem i galaretką
Ciasto krówka bez pieczenia pomimo wykorzystania masy krówkowej nie jest wcale bardzo słodkie. Jego niewątpliwym atutem jest łatwość i prostota przygotowania, ale także przyjemy smak. Rewelacyjny efekt smakowy otrzymałam, dodając do ciasta galaretkę kawową, która okazała się przysłowiową wisienką na torcie. Galaretka z kawy bardzo dobrze współgra ze smakiem masy krówkowej kajmak i przełamuje jej smak.

Polecam ciasto krówkowe bez pieczenia z galaretką kawową, gdyż jego smak długo zostaje w pamięci i z nostalgią wspominamy, jakie było dobre. Ciasto krówka jest bardzo smaczne, ale dużo się jego nie da zjeść, bo szybko zaspokaja ochotę na słodkie.
Ciasto z kremem i polewą czekoladową
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut

Przepis na ciasto krówka bez pieczenia z galaretką z kawy:

(na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm)
  • 400 g masy krówkowej (kajmak)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g herbatników kakaowych

Galaretka kawowa:

  • 2 łyżki mielonej kawy naturalnej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • galaretka wiśniowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%
  • łyżeczka miodu naturalnego
  • 50 g dowolnych orzeszków (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto krówkę bez pieczenia z galaretką kawową?

  1. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce serek mascarpone i masę krówkową. Miksować tylko do połączenia się składników, powoli dodając rozpuszczoną i zimną żelatynę.
  2. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła (nie gotować).
  3. Spód foremki wyłożyć herbatnikami i przykryć je połową kremu z masy krówkowej, na którym ułożyć warstwę herbatników.
  4. Herbatniki pokryć tężejącą galaretką kawową i wstawić na 10 minut do lodówki, aby nieco stężała.
  5. Na galaretkę wyłożyć drugą część masy i przykryć herbatnikami.
  6. Ciasto polać polewą wymieszaną z posiekanymi orzeszkami. 
  7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto będzie dobrze się kroić.

Galaretka z kawy:

  1. Zaparzyć mieloną kawę naturalną w 250 ml wrzącej wody i po około 3 minutach zlać zaparzony płyn, aby nie było w nim fusów od kawy. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, użyć kawy bezkofeinowej.
  2. W gorącej kawie rozpuścić galaretkę i na koniec rozmieszać w niej cukier. Odstawić do wystudzenia.

Polewa:

  1. Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
  2. Mieszać, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.

    Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *