Ciasto z jogurtu na zimno

/ 8

Lekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z jogurtu na zimno. W tym cieście jogurtowym smaku warstwom nadała herbata Matcha i kakao oraz oczywiście truskawki. Ciasto to jest idealnym deserem na lato.


Ciasto jogurtowe bez pieczenia
Moja wersja ciasta bez pieczenia z jogurtów jest o bardzo delikatnej słodyczy i umiarkowanym delikatnie wyczuwalnym smaku herbaty i kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste smaki powinny dodać więcej cukru pudru, herbaty i kakao, co wpłynie również na bardziej żywe kolory warstw ciasta.

Ciasto z jogurtu z dodatkiem serka mascarpone, pomimo swojej kremowej konsystencji, po zastygnięciu bardzo dobrze się kroi. Podane składniki są na formę o średnicy 28 cm, ja zrobiłam w formie 26 cm i dodatkowo wyszło mi jeszcze dwa desery o pojemności 300 ml, które można było zjeść ze smakiem już po 30 minutach chłodzenia.
Ciasto bez pieczenia z truskawkami

Składniki:

(na formę o średnicy 28 cm)

Masa z jogurtów:

  • 800 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany 30%
  • 60 g śmietanki śnieżki w proszku
  • 1 - 2 łyżeczki herbaty Matcha 
  • 1 - 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 galaretki cytrynowe lub 4 łyżki żelatyny 

Spód do ciasta na zimno:

  • 100 g masła
  • 150 g herbatników maślanych

Masa z truskawek:

  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu?

Spód do ciasta:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem.
  2. Powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa z jogurtów:

  1. Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każda, wystudzić. Jeśli użyjemy żelatyny to, należy ją najpierw namoczyć w 50 - 100 ml wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić i wystudzić (nie gotować).
  2. Herbatę Matcha zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i rozmieszać, aby nie było pozbijanych grudek (ma być jednolita konsystencja). Z kakao postąpić tak samo, tylko dodać nieco więcej wody.
  3. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą jednolitą masę, którą podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać wystudzoną herbatę Matcha, a do drugiej wystudzone kakao i dokładnie zmiksować z jogurtem, aby była jednolita konsystencja.
  4. Następnie do każdej z mas dodawać stopniowo (po kilka łyżek) wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę lub zimną płynną żelatynę.
  5. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  6. Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło.

Masa z truskawek:

  1. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, każdą przeciąć na 4 części i włożyć do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, podgrzewać i chwilę gotować, aby wytworzył się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek.
  2. Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ ją najpierw namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby dokładnie stężało.

    Zobacz również: domowe ptasie mleczko.

Komentarze

  1. Zapowiada się bardzo apetycznie zarówno w formie ciasta jaki deseru :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały przepis poczęstuje się

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się zarówno wersja ciasta, jak i deseru. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze jest na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, dziękuję :) Polecam, ciasto jest bardzo smaczne.

      Usuń
  4. Czy można bez tej herbaty? i co można w zamian?

    Jola59

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można dodać wanilii, kilka łyżek gęstego syropu owocowego lub pozostawić bez dodatków, to będzie wyczuwalny smak galaretki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady