Placki bananowe z mąką ryżową

/ 8

Zdrowe placki z banana i mąki ryżowej na śniadanie sprawią, że dzień rozpoczniecie w dobrym humorze. Placki bananowe mogą jeść nawet osoby na diecie bezglutenowej, gdyż mąka ryżowa nie zawiera glutenu. 


Bezglutenowe placki z banana

Placki z banana nie zawierają mleka ani glutenu. Placuszki są bardzo łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i słodziutkie, chociaż nie dodaję do nich cukru. Wystarczającej słodyczy nadaje im banan, a do tego sprawia, że są bardzo delikatne i mięciutkie. Placuszki bananowe dobrze smakują same, ale można je również jeść z dowolnymi soczystymi owocami i bitą śmietaną.

Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć proszku do pieczenia bez glutenu lub zupełnie go pominąć. Serdecznie polecam, gwarantuję, że na jednej porcji się nie skończy i będziecie do nich wracać. Mogę śmiało stwierdzić, że jest to idealne i szybkie śniadanie.
Bezglutenowe placki z banana

Składniki:

(na 11 - 12 sztuk średnich placuszków)
  • 3 dojrzałe banany 
  • 2 jajka 
  • 125 g mąki ryżowej (5 łyżek) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • olej do smażenia 

Jak zrobić placki z banana i mąki ryżowej?


  1. Banany pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść je widelcem.
  2. Jajka roztrzepać z mąką ryżową i proszkiem do pieczenia.  
  3. Połączyć roztrzepane jajka z bananami i wszystko wymieszać. Masa może zawierać małe kawałeczki banana, które rozpuszczą się, w czasie smażenia. 
  4. Placuszki smażyć na średnio rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu (tylko smarować nim patelnię).  
  5. Ilość placuszków zależy od wielkości i grubości porcji smażonych placków.

    Zobacz również: racuchy z gruszką na maślance.

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne placuszki, zjadłabym jednego lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś nam smaku...są niezwykle apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ich fanką :)
    Idealne na letnie śniadanie na tarasie ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobiłam malutkie z jednego banana i wyszły bez jajka i proszku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan ma podobne właściwości wiążące do jajka. U mnie z jajkami, bo obawiałam się, czy nie będą zbyt suche. Na pewno były mniej kaloryczne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady