Prosty chleb na drożdżach

/ 12

Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek.


Chleb drożdżowy
Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850.
Chleb z suchymi drożdżami

Składniki na chleb drożdżowy:

(foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza)
  • 500 g mąki chlebowej typ 720
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 10 g soli
  • 300 - 350 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka mąki pszennej (do rozmieszania z drożdżami)
    Dodatkowo:
  • łyżka oleju i otręby lub mąka do oprószenia formy

Jak upiec chleb?

  1. Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Suche drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu. Chleb może być uformowany w kształt bochenka i położony bezpośrednio na wyłożoną blaszkę z piekarnika, którą wyłożyć papierem do pieczenia oprószonym mąką.
  3. Po wyrośnięciu ciasta rozmieszać je (zagnieść), podsypując od brzegów mąką. Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od łyżki lub rąk, wtedy przełożyć je do posmarowanej i oprószonej otrębami formy. Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
  4. Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 - 50 minut.
  6. Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać.

    Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady