Szynka pieczona ze skórą

/ 11

Aromatyczna pieczona szynka ze skórą to doskonałe danie na obiad lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapkę. Chrupiąca dobrze wypieczona skórka i delikatne kruche mięso w środku. Uczta smakowa dla miłośników dań mięsnych.

Pieczona szynka wieprzowa
Wspaniałego aromatu szynce nadają przede wszystkim goździki, którymi nakłuta jest cała skóra. Dzięki pieczeniu szynki ze skórą, mięso w środku nie jest suche, gdyż wytapiający się tłuszcz je nawilża. Skórka będzie bardzo chrupiąca, jeśli przed włożeniem szynki do piekarnika, posypiemy ją gruboziarnistą solą.

Osoby nielubiące skórki i tłuszczu, po upieczeniu mogą ją odkroić i uraczyć nią kogoś, kto lubi takie kawałki mięsa. Spróbujcie, jeśli macie możliwość kupienia szynki ze skórą, do pieczenia wybierzcie właśnie taką.
Szynka wieprzowa na obiad

Składniki:

  • 1,6 kg szynki wieprzowej ze skórą 
  • 20 szt. goździków 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżka lubczyku 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub kilka ziaren w całości 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka gruboziarnistej do posypania przed pieczeniem 
  • pieprz czarny świeżo mielony 

Jak przygotować pieczoną szynkę ze skórą?

  1. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać z góry w kratkę w odstępach 1 - 1,5 cm do połowy tłuszczu, który znajduje się pod nią. Najlepiej nacinać tak, jak będzie po upieczeniu krojona, gdyż później będzie trudno zapieczoną skórę kroić. 
  2. Szynkę natrzeć z każdej strony solą, majerankiem, lubczykiem, zielem angielskim i pieprzem, a w nacięcia powbijać goździki. Pod skórę powkładać plasterki czosnku. 
  3. Tak przygotowaną szynkę odstawić pod przykryciem na około 4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  4. Po wyjęciu z lodówki odczekać 30 minut i włożyć szynkę skórą do góry do żaroodpornego naczynia, z wierzchu obsypać gruboziarnistą solą. 
  5. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i dalej piec około 1,5 godziny. Czas pieczenia zazwyczaj przyjmuję na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale może on się nieco różnić i zależeć od grubości danego kawałka mięsa i indywidualnych predyspozycji piekarnika. 
  6. Po upieczeniu wyjąć goździki, a przed krojeniem chwilę odczekać, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.

    Zobaczcie również przepis na pyszną karkówkę z kminkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady