Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

/ 9

Prosty przepis na zdrowy obiad, a do tego szybki do zrobienia i smaczny. Zapiekanka makaronowa z brokułami nie wymaga od nas dużo wysiłku, a za sprawą dodanego boczku nasyci nawet męską część domowników. Produkty również są łatwo dostępne i najprostsze z możliwych. Zapiekanka z boczkiem będzie mniej kaloryczna, jeśli boczek zastąpimy np. kurczakiem. Zapiekanka z makaronem jest nie tylko smaczna, ale i kolorowa, co powinno spodobać się szczególnie dzieciom.

Zapiekanka z makaronem
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami, zamiast boczku może zawierać, ulubioną kiełbasę lub kurczaka, który na pewno bardziej posmakuje dzieciom. Dorosłym jednak polecam z wędzonym boczkiem, gdyż nadaje on zapiekance bardzo przyjemnego smaku. Zapiekanka z makaronem i brokułami to prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad.

Zapiekanka z brokułami świetnie sprawdzi się jako lunch do zabrania w pudełku do pracy lub na biwak.
Zapiekanka z brokułami i boczkiem

Przepis na zapiekankę makaronową z boczkiem i brokułami:

(na 4 - 5 porcji)
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 250 g dobrego boczku wędzonego 
  • 1 brokuł 
  • 250 g mozzarelli (2 kulki) 
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • pieprz świeżo mielony 
  • sól 
  • garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie) 

Przygotowanie zapiekanki z makaronem i brokułami:

  1. Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru. 
  2. Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być al'dente, odcedzić i wrzucić do foremki, w której będzie zapiekanka. 
  3. Brokuła gotować około 5 minut bez przykrywania, w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i cukru, odcedzić i podzielić na mniejsze różyczki. 
  4. Śmietanę wymieszać z pomidorami i dodać czosnek, bazylię i oregano. 
  5. Makaron wymieszać z boczkiem i śmietaną z pomidorami, oprószyć pieprzem i solą. 
  6. Pomiędzy makaron i boczek powkładać kawałki brokuła, a na wierzchu położyć plastry mozzarelli, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. 
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. 
  8. Zapiekanka najlepiej smakuje posypana listkami świeżej bazylii.

    Zobacz również: zapiekanka z kurczaka i pieczarek.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady