Chleb pszenno-żytni na zakwasie

/ 0

Pieczenie chleba tak naprawdę nie jest trudne, jedynie może zabraknąć tylko cierpliwości.  Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. W moim domu pierwsze chlebki znikły bardzo szybko, nikt nawet nie chciał wędliny, tylko z samym masełkiem. Teraz już na sklepowe chleby nikt nie chce nawet spojrzeć. 

Domowy chleb na zakwasie
Pieczenie chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem.
Chleb na zakwasie ze słonecznikiem w foremce

Składniki:

  • 900 g mąki:
    - 200 g żytnia razowa typ 2000
    - 200 g żytnia chlebowa typ 720
    - 300 g pełnoziarnista pszenna
    - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa)
  • 670 - 720 ml ciepłej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g kminku lub czarnuszki
  • 100 g ziarna słonecznika
  • 2 foremki: 23 cm x 11 cm x 7 cm (silikonowa) i 32 cm x 14 cm x 7 cm (zwykła metalowa)
  • otręby żytnie do wysypania metalowej formy
  • tłuszcz do wysmarowania metalowej formy
    Wyrośnięty chleb na zakwasie przed pieczeniem

Jak upiec chleb na zakwasie?

         - Wieczorem do dużej miski wsypać:
  • 200 g mąki żytniej razowej 2000
  • 100 g mąki chlebowej 720
  • 200 g pełnoziarnistej pszennej
  • 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża
  • 150 g zakwasu
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 470 ml ciepłej wody
    Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Ciasto podwoi swoją objętość.
    - Z rana dodać:
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g żytniej chlebowej 720
  • 100 g pełnoziarnistej pełne ziarno 3 zboża
  • 200 - 250 ml ciepłej wody (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce)

  1. Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba.
  2. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba.
  3. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki).
  4.  Wierzch wygładzić łyżką lub ręką namoczoną w zimnej wodzie.
  5.  Foremki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło, to chleb wyrośnie już po 4 godzinach, chleb ma podwoić swoją objętość.
  6.  Po wyrośnięciu chleba jeszcze raz delikatnie wierzch posmarować lub spryskać wodą.
  7. Wierzch chleba ze słonecznikiem posypać ziarnami słonecznika.
  8. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, na dół do blaszki wlać 300 ml wody.
  9.  Foremki z wyrośniętym chlebem wstawić na poziom wyżej od blachy z wodą i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i kolejne 30 minut. 
  10. Upieczony chleb pukając w jego wierzch, wydaje głuchy odgłos, jakby był pusty.
  11.  Chleb po wyjęciu wystudzić na kratce, gorącego nie kroić.
  12. Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę.
    Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując, nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć.

    Zobacz również
    inne chleby na stronie pieczywo.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady