Dlaczego susz warzywny stosują najlepsi kucharze?

/ 3

Korzystając z przepisów kulinarnych mistrzów, bardzo często spotkamy się z bazą dania, którą stanowią warzywa. To z jednej strony zapowiada wybitny smak, z drugiej dla wielu okazuje się zbyt czasochłonnym zadaniem. Obieranie warzyw i gotowanie wpierw z nich bulionów w wielu przypadkach okazuje się niemożliwe czasowo. Na szczęście jest na ten mały problem naturalne rozwiązanie.

Susz warzywny

Warzywa z torebki


Nowoczesne technologie dotyczące produkcji żywności coraz częściej wykorzystują stare, acz najlepsze metody otrzymania tego, co najlepsze z natury. Przykładem takim jest właśnie susz warzywny, który w pełni pozwala cieszyć się finalnie doskonałym smakiem dania.
Produkcja suszu warzywnego nie należy do procesów skomplikowanych, aczkolwiek wymaga właściwego dobrania technologii do określonych produktów. Przede wszystkim te muszą być całkowicie zdrowe. Producenci najczęściej sięgają po warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, które dają gwarancję genialności produktów rolnych pozbawionych sztucznych substancji.
Zamknięte hermetycznie suszone warzywa działają porównywalnie do najlepszych herbat świata. Swoje właściwości uwalniają podczas gotowania, co więcej, nie wymagają długiego procesu obróbki termicznej. Mogą same w sobie stanowić podstawę do wykonania szybkiego i zdrowego bulionu warzywnego lub stać się wybornym dodatkiem do innego dania.


Perfekcja smaku, ukłon w stronę zdrowia


Nie trzeba specjalnie tłumaczyć, dlaczego susz warzywny jest zdrowy i zdecydowanie lepszy od innych, przemysłowych i naszpikowanych chemią słynnych kostek. Naturalny i znany od lat proces konserwowania warzyw pozwala na zachowanie ich właściwości.
W suszu warzywnym znajdziemy odpowiednią porcję smaku, ale też i soli mineralnych, błonnika czy witamin. Wyjątkiem jest tutaj witamina C, która wytrąca się podczas procesu produkcji. Warto podkreślić, że susz jest idealny dla osób z alergiami oraz małych dzieci. W zależności od proporcji zawartych w nim warzyw i ziół można dowolnie komponować dania i wybrać taki zestaw, który będzie idealnym dla naszych osobistych preferencji smakowych.
Susz z warzyw to ocean dobrodziejstwa. Śmiało można powiedzieć, że daje on więcej możliwości niż jakakolwiek inna metoda przechowywania warzyw. To przede wszystkim ukłon w stronę takich produktów, które są krótkotrwałe, mowa oczywiście o natce pietruszki, łodygach selera naciowego, czy gałązkach kopru i liściach lubczyku.
Gotowy produkt nie wymaga wiele zachodu — wystarczy po prostu dodać go do dania lub wody. Należy jednak pamiętać o właściwym przechowywaniu — idealnie, jeśli umieścimy nasz ulubiony susz w szczelnie zamykanych pojemnikach.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Ogrodnik S.A.

Komentarze

  1. Lubię suszone warzywa, ale stosuję niezbyt często i staram się wybierać te bardzo dobrej jakości. Kostek nie używam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam raczej rosołu, którego gotuję duży gar i część mrożę, ale chętnie spróbowałabym suszonych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Stosuję suszone warzywa bardzo często.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady