Schab pieczony z grzybami

/ 3

Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny schab pieczony z grzybami to obiad idealny. Taki schab wieprzowy jest bardzo łatwy do przygotowania i powinien przypaść do gustu osobom lubiącym mięso. 

Pieczony schab wieprzowy z grzybami i kaszą

Przy niewielkim wkładzie pracy w przygotowanie można w łatwy sposób przygotować smaczne danie obiadowe i zachwycić nim swoich bliskich. Wystarczy kawałek schabu wieprzowego i garść suszonych lub świeżych grzybów, aby po upieczeniu, cieszyć się wspaniałym smakiem dania.

Schab pieczony z grzybami najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale może być również podany z ziemniakami.
Mięso pieczone z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego 
  • 20 - 30 g suszonych grzybów lub 0,5 kg świeżych (prawdziwków lub podgrzybków) 
  • 1 duża cebula 
  • 2 - 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • pieprz i sól 
  • tłuszcz do smażenia 

Jak przygotować pieczony schab z grzybami?

  1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster delikatnie rozgnieść pięścią i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 
  2. Suszone grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na około 15 - 20 minut, aby zmiękły. Po moczeniu grzyby wyjąć, ale wody nie wylewać, gdyż dodamy ją do mięsa. Jeśli używamy grzybów świeżych, należy je gotować przez około 10 minut. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w pióra, czosnek zaś pokroić w plasterki i lekko obsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. 
  4. Obsmażone plastry mięsa z każdej strony oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem. Schab wyłożyć na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia i na każdy kawałek położyć nieco podsmażonej cebuli i po kilka kawałków grzybów, między kawałki wlać nieco wody po moczeniu grzybów. Całość z wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i odrobiną soli. 
  5. Schab piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 50 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia, aby się delikatnie zapiekł. Po wyłączeniu piekarnika naczynie przykryć i pozostawić w piekarniku przez około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia. 
  6. Tak upieczony schab podawać z kaszą gryczaną polaną sosem, który powstał podczas pieczenia. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, należy przelać go do rondelka i gotować do konsystencji nam odpowiadającej.

    Zobacz również:
    schab pieczony w rękawie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady