Soczysta karkówka w młodej kapuście to bardzo treściwe, sycące i smaczne danie obiadowe. Karkówka w kapuście jest daniem jednogarnkowe, które łatwo przygotować i zdecydowanie możne to być obiad na kilka dni, gdyż podgrzana również dobrze smakuje.
Bardzo lubię smak świeżej młodej kapusty duszonej z dodatkiem karkówki wieprzowej, gdyż nadaje ona mięsu soczystości i delikatnego kapuścianego smaku. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i potrzebuje mniej czasu, aby ją ugotować, co sprawia, że chętnie po nią sięgam. Dużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek.

Składniki:
- 1 główka świeżej młodej kapusty
- 1 kg karkówki wieprzowej
- wiązka świeżego koperku
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Karkówkę pokroić na niezbyt duże kawałki i obsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu mięso włożyć do garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
- Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa.
- Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym dodać przyprawy i pokrojoną drobno paprykę.
- Sprawdzić, jeśli mięso i papryka są ugotowane to dodać posiekany koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, zagotować.
Ale przepysznie to wygląda. Mniam, idealne danie dla mojego męża!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda ta karkóweczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNarobiłaś mi ochoty na karkówkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto ją przygotować :)
UsuńPyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńMiałam okazję w niedzielę wypróbować przepis, cała rodzinka zachwycona daniem ;) Dziękuje bardzo za wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że danie smakowało i dziękuję za miły komentarz :)
UsuńŚwietnie wygląda ta kapustka i zapewne kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej, podobnie jak bigos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prawda po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńŚwietne połączenie!
OdpowiedzUsuń