Placki bananowe z mąką ryżową

/ 8

Zdrowe placki z banana i mąki ryżowej na śniadanie sprawią, że dzień rozpoczniecie w dobrym humorze. Placki bananowe mogą jeść nawet osoby na diecie bezglutenowej, gdyż mąka ryżowa nie zawiera glutenu. 


Bezglutenowe placki z banana

Placki z banana nie zawierają mleka ani glutenu. Placuszki są bardzo łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i słodziutkie, chociaż nie dodaję do nich cukru. Wystarczającej słodyczy nadaje im banan, a do tego sprawia, że są bardzo delikatne i mięciutkie. Placuszki bananowe dobrze smakują same, ale można je również jeść z dowolnymi soczystymi owocami i bitą śmietaną.

Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć proszku do pieczenia bez glutenu lub zupełnie go pominąć. Serdecznie polecam, gwarantuję, że na jednej porcji się nie skończy i będziecie do nich wracać. Mogę śmiało stwierdzić, że jest to idealne i szybkie śniadanie.
Bezglutenowe placki z banana

Składniki:

(na 11 - 12 sztuk średnich placuszków)
  • 3 dojrzałe banany 
  • 2 jajka 
  • 125 g mąki ryżowej (5 łyżek) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • olej do smażenia 

Jak zrobić placki z banana i mąki ryżowej?


  1. Banany pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść je widelcem.
  2. Jajka roztrzepać z mąką ryżową i proszkiem do pieczenia.  
  3. Połączyć roztrzepane jajka z bananami i wszystko wymieszać. Masa może zawierać małe kawałeczki banana, które rozpuszczą się, w czasie smażenia. 
  4. Placuszki smażyć na średnio rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu (tylko smarować nim patelnię).  
  5. Ilość placuszków zależy od wielkości i grubości porcji smażonych placków.

    Zobacz również: racuchy z gruszką na maślance.

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne placuszki, zjadłabym jednego lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś nam smaku...są niezwykle apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ich fanką :)
    Idealne na letnie śniadanie na tarasie ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobiłam malutkie z jednego banana i wyszły bez jajka i proszku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan ma podobne właściwości wiążące do jajka. U mnie z jajkami, bo obawiałam się, czy nie będą zbyt suche. Na pewno były mniej kaloryczne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *