2018-08-31

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto na deser. Prostota wykonania na pewno zachęca do jego przygotowania. Nic nie trzeba wyrabiać, zagniatać i miksować, tylko sypiemy i trzemy jabłka, a po upieczeniu cieszymy się pięknym wyglądem i smakiem.

Do szarlotki sypanej muszą być bardzo soczyste i najlepiej kwaśne jabłka. Jeśli mamy zbyt suche jabłka, proponuję dodać do nich 1/2 szklanki soku jabłkowego, aby wszystkie warstwy się zespoliły i nie były suche po upieczeniu. U mnie jabłka nie były obierane ze skórki, ale jeśli nie lubicie skórki, można obrać. Układając warstwy, starajmy się, aby były równomiernie rozłożone, wtedy ciasto będzie jednakowo nawilżone.

Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi nożem z ząbkami, gdyż ma chrupiący wierzch. Szarlotka jest niezbyt słodka i mocno jabłkowa. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie ciasta z jabłkami.
Szarlotka z kaszą manną i jabłkami
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki na szarlotkę sypaną:

(forma rozpinana o średnicy 26 cm)
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (schłodzić)
  • 1,5 kg kwaśnych soczystych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

  1. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka mają grubą skórkę, można je wcześniej obrać, u mnie ze skórką.
  2. Wymieszać kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia i podzielić na dwie części.
  3. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia, ja kładę go na spód i zapinam obręcz tak, aby brzegi papieru wystawały.
  4. Jedną część sypkich składników wysypać na spód i wyrównać. Proponuję palcem powciskać kaszę przy łączeniu spodu, wtedy podczas pieczenia sok nie powinien wypłynąć.
  5. Na sypkie składniki wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i równomiernie posypać po nich drugą częścią sypkich składników.
  6. Na wierzchu równomiernie poukładać pokrojone w plasterki masło.
  7. Proponuję przed wstawieniem do piekarnika foremkę postawić na blaszkę, a nie na kratkę z piekarnika. Podczas pieczenia, jeśli foremka nie jest zbyt szczelna, może przesączyć się odrobina soku, który łatwo się przypala.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni C góra-dół piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli wierzch zbyt mocno się zapieka przykryć papierem lub folią aluminiową.
  9. Podawać po wystudzeniu lub całkowitym schłodzeniu w lodówce. Według mnie lepsza jest schłodzona, gdyż ma bardziej chrupiący wierzch i intensywniejszy smak pieczonych jabłek.

    Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki.

16 komentarzy:

  1. Słyszałam o tej szarlotce, ale jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało pracy przy przygotowaniach? biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to ciasto, robię i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dawno nie robiłam tej szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z jabłkami na pewno przeżywają swój renesans o tej porze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, w sezonie wypieki z jabłek są najlepsze :)

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam sypanej szarlotki. Chyba muszę to nadrobić, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również ! :) ale tak naprawdę lubię każdą szarlotkę

      Usuń
  7. Uwielbiamy wszystkie ciasta z jabłkami, a to wygląda super! :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka! Kocham ją w każdej wersji :) Twoja prezentuje się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nawet robię z mąki pełnoziarnistej i z miodem, też znakomita.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie wypróbuję :) Wygląda apetycznie bardzo

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry