2018-08-17

Sałatka z kalafiora i cukinii

Lato i jesień to najlepsza pora na robienie różnych sałatek i surówek. Dziś zdrowe jedzenie, czyli pyszna sałatka z kalafiora i cukinii, która ostatnio króluje na moim stole. Banalnie prosta, a zachwyca swoim smakiem i nieźle wygląda.

Surówka do obiadu z cukinii, kalafiora i papryki

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki, a latem mogę się nimi zajadać na okrągło. Warzywa latem i jesienią są najsmaczniejsze i mają najwięcej w sobie składników odżywczych. Niestety zimą warzywa już, aż tak dobrze nie smakują.

Sałatkę z kalafiora i cukinii można podać, jako dodatek do obiadu, ale świetnie również smakuje samodzielnie. Kalafior nie musi być gotowany, jeśli chcemy zrobić sałatkę z surowego kalafiora, należy go rozdrobnić i posypać odrobiną soli i odstawić na 15 minut. Osobiście wolę, gdy jest delikatnie odgotowany, ale tak, aby był jeszcze chrupiący.

Nie lubię sałatek ociekających dużą ilością sosu, ale jeśli lubicie takie, to zróbcie sosu większą ilość.
Zdrowa sałatka z kalafiora i papryki do obiadu
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5 - 6

Składniki na sałatkę z kalafiora i cukinii:

  • średniej wielkości kalafior
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • mała wiązka koperku
  • pieprz i sól do smaku

Sos do sałatki:

  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Jak zrobić sałatkę z kalafiora i cukinii?

  1. Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na 5 minut do gotującej się lekko posolonej wody. Gotować bardzo krótko, aby po wyjęciu był jeszcze chrupiący. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałeczki.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na około 10 minut. Następnie wyłożyć na sitko i odcisnąć powstały płyn.
  3. Paprykę pokroić w cieniutkie małe plasterki i oprószyć 1/2 łyżeczki soli.
  4. Koperek posiekać.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja sosu. Dobrym sposobem na połączenie składników jest mieszanie ich w zakręconym małym słoiczku, potrząsając nim jak grzechotką.
  6. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym koperkiem i sosem, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki sałatki mieszać z sosem tuż przed jej podaniem. 
    Zobacz również: sałatka z kalafiora i ogórka.

    5 komentarzy:

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

    Drukuj