Sałatka z kalafiora i cukinii

/ 5

Lato i jesień to najlepsza pora na robienie różnych sałatek i surówek. Dziś zdrowe jedzenie, czyli pyszna sałatka z kalafiora i cukinii, która ostatnio króluje na moim stole. Banalnie prosta, a zachwyca swoim smakiem i nieźle wygląda.

Surówka do obiadu z cukinii, kalafiora i papryki

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki, a latem mogę się nimi zajadać na okrągło. Warzywa latem i jesienią są najsmaczniejsze i mają najwięcej w sobie składników odżywczych. Niestety zimą warzywa już, aż tak dobrze nie smakują.

Sałatkę z kalafiora i cukinii można podać, jako dodatek do obiadu, ale świetnie również smakuje samodzielnie. Kalafior nie musi być gotowany, jeśli chcemy zrobić sałatkę z surowego kalafiora, należy go rozdrobnić i posypać odrobiną soli i odstawić na 15 minut. Osobiście wolę, gdy jest delikatnie odgotowany, ale tak, aby był jeszcze chrupiący.

Nie lubię sałatek ociekających dużą ilością sosu, ale jeśli lubicie takie, to zróbcie sosu większą ilość.
Zdrowa sałatka z kalafiora i papryki do obiadu
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5 - 6

Składniki na sałatkę z kalafiora i cukinii:

  • średniej wielkości kalafior
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • mała wiązka koperku
  • pieprz i sól do smaku

Sos do sałatki:

  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Jak zrobić sałatkę z kalafiora i cukinii?

  1. Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na 5 minut do gotującej się lekko posolonej wody. Gotować bardzo krótko, aby po wyjęciu był jeszcze chrupiący. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałeczki.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na około 10 minut. Następnie wyłożyć na sitko i odcisnąć powstały płyn.
  3. Paprykę pokroić w cieniutkie małe plasterki i oprószyć 1/2 łyżeczki soli.
  4. Koperek posiekać.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja sosu. Dobrym sposobem na połączenie składników jest mieszanie ich w zakręconym małym słoiczku, potrząsając nim jak grzechotką.
  6. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym koperkiem i sosem, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki sałatki mieszać z sosem tuż przed jej podaniem. 
    Zobacz również: sałatka z kalafiora i ogórka.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady