2018-08-20

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane z owocami i kruszonką to idealny deser. Delikatne niezbyt słodkie ciasto przesiąknięte smakiem i aromatem owoców z chrupiącą kruszonką na pewno sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ucierane tym razem zrobiłam ze śliwkami, ale można użyć innych ulubionych owoców. Najlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem na ciasto obtoczyć je w mące ziemniaczanej lub budyniu. Tak samo można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania.

Niby jeszcze lato, a dla mnie ciasto ze śliwkami przywołuje już jesień. Uwielbiam ciasta ucierane z owocami i kruszonką, które właśnie jesienią najczęściej robię. Bardzo łatwe wykonanie ciasta ucieranego powinno dodatkowo zachęcić Was do jego upieczenia.
Pyszne ciasto ze śliwek z kruszonką
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 15

Składniki na ciasto ucierane z owocami:

(forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)

Jak zrobić ciasto ucierane z owocami i kruszonką?

  1. Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem i pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, chwilę ucierać.
  3. Przesiać obie mąki z proszkiem i wmieszać w utartą masę.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu, jeśli śliwki są bardzo kwaśne to posypać odrobiną cukru trzcinowego.
  6. Całą powierzchnię ciasta posypać kruszonką.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po sprawdzeniu patyczek może być wilgotny, ale bez przylepionego surowego ciasta.

Kruszonka:

  1. Schłodzone masło posiekać nożem wraz z mąką i cukrem pudrem.
  2. Następnie chwilę rozcierać, aż powstaną drobne pozbijane grudki. Zbyt długo nie rozcierać, gdyż kruszonka nie będzie sypka.

    Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.

8 komentarzy:

  1. Takie ciasta są najlepsze - szybko, łatwo i pysznie :) Tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję zapach tego ciasta! Myślę, że w ten piątek wezmę się za jego przygotowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szybko się je robi i świetnie smakuje :)

      Usuń
  3. Jak ze śliwkami, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię bardzo takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis mam jeszcze od babci, szybkie łatwe i do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie takie ciasta, chyba sie zaraz rusze i cos upieke. Dziekuje za inspiracje i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Ciasto polecam, jest łatwe do zrobienia i świetnie smakuje.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry