Sernik z winogronami bez pieczenia

/ 9

Pyszny sernik z winogronami bez pieczenia to najprostsze i najłatwiejsze ciasto do zrobienia. Minimalna ilość składników i jedynie czas oczekiwania, aby sernik na zimno stężał, gdyż pracy przy nim nie ma prawie wcale. Orzeźwiający, delikatnie kremowy i niezbyt słodki deser na zimno.

Sernik na zimno z winogronami i galaretką
Na pewno się powtarzam, ale uwielbiam serniki i co pewien czas muszę zrobić, choćby taki najprostszy sernik bez pieczenia. Sernik na zimno z winogronami jest z dodatkiem wiórków kokosowych, które przyjemnie zmieniły jego strukturę i smak. Dodatkowo ser połączyłam z serkiem mascarpone, który nadał bardzo kremowej konsystencji. W zasadzie mascarpone można nie dodawać, gdy sernik robimy z sera, który jest sam w sobie dość tłusty i dobrze zmielony. Winogrona do sernika na zimno najlepiej, żeby były bezpestkowe, jeśli takich nie mamy to, należy je przekroić i usunąć pestki.

Sernik z winogronami bez pieczenia to prosty i pyszny deser na zimno, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom serników i owocowych smaków.
Sernik z galaretką i winogronami bez pieczenia
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki na sernik z winogronami bez pieczenia:

(forma 34 cm x 24 cm x 7 cm)
  • 1 kg mielonego sera białego 
  • 250 g serka mascarpone (opcjonalnie)
  • szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 500 g winogron bezpestkowych
    *szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie sernika z winogronami bez pieczenia:

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i spód przykryć herbatnikami.
  2. Galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody i wystudzić.
  3. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i wystudzić.
  4. Wiórki zalać mlekiem i odczekać około 15 minut, aby wchłonęły mleko.
  5. Winogrona umyć, osuszyć, ewentualnie wyjąć z nich pestki.
  6. Ser zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, pod koniec nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce lekko tężejące galaretki cytrynowe. Często przyśpieszam tężenie galaretek, poprzez wstawienie ich na około 4 minuty do zamrażarki.
  7. Na koniec do masy serowej dodać namoczone wiórki kokosowe (bez mleka).
  8. Masę serową wyłożyć na herbatniki i wstawić na około 15 minut do lodówki.
  9. Na serze poukładać winogrona i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi.
  10. Ciasto wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby masa i galaretki stężały. Najlepiej się kroi po 12 godzinach spędzonych w lodówce.

    Zobacz również: sernik kokosowy z ananasem.

Komentarze

  1. Takie ciasto nie może nie smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam serniki! Twój prezentuje się niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Nie dość, że wygląda obłędnie, to jeszcze bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham sernik, muszę wypróbować i ten

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, ślicznie wygląda z zieloną galaretką i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie, moje ulubione ciasto i owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki są przepyszne, a te bez pieczenia to już w ogóle rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię serniki na zimno

    OdpowiedzUsuń
  9. Winogron u nas w tym roku sporo. Można robić ciasta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady