2018-08-25

Sernik z winogronami bez pieczenia

Pyszny sernik z winogronami bez pieczenia to najprostsze i najłatwiejsze ciasto do zrobienia. Minimalna ilość składników i jedynie czas na stężenie, bo pracy przy nim nie ma prawie wcale. Orzeźwiający i delikatnie kremowy niezbyt słodki deser.

Sernik na zimno z winogronami i galaretką

Pewnie się powtarzam, ale uwielbiam serniki i co pewien czas muszę zrobić, choćby taki najprostszy bez pieczenia. Do sernika z winogronami dodałam wiórki kokosowe, które przyjemnie zmieniły jego strukturę i smak. Dodatkowo ser połączyłam z serkiem mascarpone, który nadał bardzo kremowej konsystencji. W zasadzie mascarpone można nie dodawać, gdy sernik robimy z sera, który jest dość tłusty sam w sobie i dobrze zmielony. Winogrona do sernika najlepiej, żeby były bezpestkowe, jeśli takich nie mamy to, należy je przekroić i usunąć pestki.

Sernik z winogronami bez pieczenia to prosty i pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom serników.
Sernik z galaretką i winogronami bez pieczenia
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki na sernik z winogronami bez pieczenia:

(forma 34 cm x 24 cm x 7 cm)
  • 1 kg mielonego sera białego 
  • 250 g serka mascarpone (opcjonalnie)
  • szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 500 g winogron bezpestkowych
    *szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie sernika z winogronami bez pieczenia:

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami.
  2. Galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody i wystudzić.
  3. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i wystudzić.
  4. Wiórki zalać mlekiem i odczekać około 15 minut, aby wchłonęły mleko.
  5. Winogrona umyć, osuszyć, ewentualnie wyjąć z nich pestki.
  6. Ser zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, pod koniec nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce lekko tężejące galaretki cytrynowe. Często przyśpieszam tężenie galaretek, poprzez wstawienie ich na około 4 minuty do zamrażarki.
  7. Na koniec do masy serowej dodać namoczone wiórki kokosowe (bez mleka).
  8. Masę serową wyłożyć na herbatniki i wstawić na około 15 minut do lodówki.
  9. Na serze poukładać winogrona i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi.
  10. Ciasto wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby masa i galaretki stężały. Najlepiej się kroi po 12 godzinach spędzonych w lodówce.

    Zobacz również: sernik kokosowy z ananasem.

9 komentarzy:

  1. Takie ciasto nie może nie smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam serniki! Twój prezentuje się niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Nie dość, że wygląda obłędnie, to jeszcze bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham sernik, muszę wypróbować i ten

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, ślicznie wygląda z zieloną galaretką i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie, moje ulubione ciasto i owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki są przepyszne, a te bez pieczenia to już w ogóle rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię serniki na zimno

    OdpowiedzUsuń
  9. Winogron u nas w tym roku sporo. Można robić ciasta

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj