2018-03-07

Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia od fasoli.

Cieciorka z pomidorami, papryką i kiełbasą
Ciecierzyca (cieciorka) przywędrowała do nas z Azji i jest zdrowym, choć w Polsce mało spożywanym produktem. Cieszy się dużą popularnością w krajach arabskich. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele witamin i minerałów, a do tego mniej kalorii niż nasza fasola.

Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami, dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli, którą również bardzo lubię.

Jeśli chcecie, aby danie było mniej kaloryczne, przygotujcie cieciorkę bez boczku, a tylko z dobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie?
Ciecierzyca z warzywami w pomidorach

Składniki:

(duża porcja, dla 5 - 6 osób)
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy 
  • 2 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • Duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g dobrej cienkiej kiełbasy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól (u mnie 2,5 łyżeczki)
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciecierzycę w pomidorach?

  1. Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie, następnie przełożyć do garnka z zimną wodą, aby wody było 1 cm ponad ziarna. Gotować pod przykryciem do czasu, aż ziarenka będzie można rozgnieść w palcach (1 - 1,5 godziny). 
  2. Dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną na maśle cebulę i czosnek.
  3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z pokrojoną w drobne ćwiartki kiełbasą i dodać do gotującej się ciecierzycy.
  4. Po około 20 minutach dodać drobno pokrojony seler i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu, gotować 10 minut.
  5. Następnie dodać pomidory i passatę, przyprawić pieprzem i solą do smaku, gotować bez przykrycia do lekkiego zagęszczenia.

    Zobacz również: fasolka po bretońsku.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciecierzycę, a przepis brzmi bardzo ciekawie :) Z chęcią wykorzystam przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie 💛

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj