Ciecierzyca w pomidorach

/ 2

Ciecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia od fasoli.

Cieciorka z pomidorami, papryką i kiełbasą
Ciecierzyca (cieciorka) przywędrowała do nas z Azji i jest zdrowym, choć w Polsce mało spożywanym produktem. Cieszy się dużą popularnością w krajach arabskich. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele witamin i minerałów, a do tego mniej kalorii niż nasza fasola.

Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami, dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli, którą również bardzo lubię.

Jeśli chcecie, aby danie było mniej kaloryczne, przygotujcie cieciorkę bez boczku, a tylko z dobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie?
Ciecierzyca z warzywami w pomidorach

Składniki:

(duża porcja, dla 5 - 6 osób)
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy 
  • 2 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • Duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g dobrej cienkiej kiełbasy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól (u mnie 2,5 łyżeczki)
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciecierzycę w pomidorach?

  1. Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie, następnie przełożyć do garnka z zimną wodą, aby wody było 1 cm ponad ziarna. Gotować pod przykryciem do czasu, aż ziarenka będzie można rozgnieść w palcach (1 - 1,5 godziny). 
  2. Dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną na maśle cebulę i czosnek.
  3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z pokrojoną w drobne ćwiartki kiełbasą i dodać do gotującej się ciecierzycy.
  4. Po około 20 minutach dodać drobno pokrojony seler i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu, gotować 10 minut.
  5. Następnie dodać pomidory i passatę, przyprawić pieprzem i solą do smaku, gotować bez przykrycia do lekkiego zagęszczenia.

    Zobacz również: fasolka po bretońsku.

Komentarze

  1. Bardzo lubię ciecierzycę, a przepis brzmi bardzo ciekawie :) Z chęcią wykorzystam przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady