2018-03-21

Łata wołowa duszona w musztardzie

Łata wołowa duszona w musztardzie to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Duszona z warzywami i musztardą wołowina jest mięciutka i pełna smaku.

Wołowina duszona w musztardzie
Łata wołowa jest stosunkowo tanim i często pomijanym rodzajem wołowiny, gdyż nie wiemy jak ją przygotować, aby nie była twarda i łykowata. Ten rodzaj mięsa potrzebuje akurat dość długiej obróbki cieplnej, wtedy dopiero uwalnia cały swój smak, a struktura mięsa staje się delikatna i  lekko lepiąca. Proces duszenia możemy przyspieszyć, wykorzystując szybkowar. Osobiście, w tym przypadku bardziej mi jednak odpowiada wersja duszenia w sposób tradycyjny, gdyż mam większą kontrolę nad całym procesem. Przygotowując łatę, zarezerwujcie około 2,5 - 3 godziny na sam proces duszenia i nie przyspieszajcie go, a przygotowane danie sprawi wiele przyjemności.

Do tej pory dusiłam i piekłam zazwyczaj karczek wołowy i smażyłam steki, ale teraz łata wołowa zdobyła również moje uznanie. Warto od czasu do czasu wieprzowinę zastąpić o wiele zdrowszym i lepiej przyswajalnym przez nasz organizm mięsem wołowym.
Duszona wołowina z warzywami

Składniki:

(na 5 - 6 porcji)
  • 1 kg łaty wołowej
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki pietruszki 
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • masło klarowane do smażenia
  • 300 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Jak przygotować duszoną łatę wołową?

  1. Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodać listek i ziele angielskie, zalać gorącą wodą tak, aby mięso było całkowicie nią pokryte i dusić pod przykryciem w garnku o grubym dnie około godziny.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle klarowanym i dodać do duszonego mięsa.
  3. Obraną marchew i selera pokroić na mniejsze kawałki i razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodać do mięsa i dusić kolejną godzinę pod przykryciem, co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło.
  4. Po tym czasie dodać również namoczone wcześniej grzyby przyprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do miękkości mięsa przez co najmniej pół godziny. Jeśli w garnku jest mało płynu podlewać mięso niewielką ilością gorącej wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę.
  5. Po uduszeniu mięso powinno być miękkie i zanurzone we własnym sosie musztardowym. Przed podaniem odczekać z 5 minut, aby zatrzymał się proces gotowania.
  6. Tak zrobiona wołowina świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą lub świeżym pieczywem.

    Zobacz również: wołowina po burgundzku.

2 komentarze:

  1. Pyszne mięsko, warzywa, ostrzejszy smak musztardy... Pycha. Wygląda znakomicie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Z taką ilością przypraw na pewno świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry