2018-03-24

Ciasto orzechowiec

Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto orzechowiec to deser, który świetnie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto tworzą niezbyt słodkie miodowe placki przełożone delikatnym kremem z warstwą chrupiących orzechów włoskich w karmelu. 


Ciasto z kremem i orzechami włoskimi
Ciasto orzechowe z kremem najlepiej przygotować 1 - 2 dni przed podaniem, wtedy będzie dobrze się kroić, a placki miodowe zdążą przesiąknąć kremem. Orzechowiec jest dobrym ciastem na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż dobrze zachowuje swój kształt w temperaturze pokojowej. Oczywiście tak, jak każde ciasto z kremem, należy przechowywać je w lodówce.
Ciasto z miodem i orzechami włoskimi

Składniki:

(na formę o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich (łuskanych)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu naturalnego

Krem do przełożenia:

  • 100 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 200 g konfitury lub marmolady owocowej (opcjonalnie)

Jak przygotować ciasto orzechowiec?

Ciasto:

  1. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 2 równe części. 
  2. Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia  na grubość 0,5 cm, nadając kształt foremki. Ciasto razem z papierem włożyć do foremki i nakłuć równomiernie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 12 - 15 minut. 
  3. Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. Piec tyle samo czasu co poprzedni placek, oba wystudzić.
  4. Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Masa orzechowa:

  1. W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i chwilę gotować, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy (ciągle mieszać).
  2. Lekko wystudzoną masę wyłożyć na placek miodowy i zapiec.

Krem:

  1. Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozmieszane mąki i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do zgęstnienia. Wystudzić.
  2. Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną masę z mąki. Miksować do czasu uzyskania jednolitego kremu.

    Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny.

8 komentarzy:

  1. Zjadła bym kawałek Twojego pysznego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchciku, ciesz się, że jestem już po obiedzie, bo nie byłoby co zaprezentować na zdjęciu :)) Miód, masa, orzechy... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jakie pyszne ciacho, porywam kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne są takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowych wesołych świąt wielkanocnych i lanego poniedziałku Wesołego Alleluja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i wzajemnie wspaniałych Świąt Wielkanocnych życzę :)

      Usuń
  6. Witam. Jak długo należy 'zapiekać' lekko wystudzoną masę wyłożoną na placek miodowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec dokładnie tyle samo co placek bez orzechów, czyli 12 - 15 minut w 170 stopniach C. Pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry